OSTRVO HANS VISKI RAT

NIT' MANJEG OSTRVA NIT' VIŠE ALKOHOLA: OVE dve države vode „rat“ oko ostrva Hans

Zamislite potpuno ogoljenu stenu negde u sred nedođije, na pustom i hladnom severu u sred mora. Ne njoj nema žive duše samo povremeno dođu neki ljudi u uniformama, zabodu zastavu, popiju piće i odu. Ako vam ovo zvuči kao uvod u neki eksperimentalni film, varate se. Ovo je stvarnost na ostrvu Hans a mi vam otkrivamo kako je do ovoga došlo.

16.11.2021 12:09

NIT' MANJEG OSTRVA NIT' VIŠE ALKOHOLA: OVE dve države vode „rat“ oko ostrva Hans
unsplash.com

Daleko na arktičkom severu nalazi se izolovano ostrvo Hans. Ono je nenaseljeno, dugo 1.3 km i široko 1.2 km, ne poseduje nikakve vidljive prirodne resurse, ali je ipak teritorija za koju se još od početka 1930-ih godina “bore” dve zemlje – Kanada i Danska.

Prema svetskom atlasu, ostrvo Hans je smešteno na središtu 35 kilometara dugog tesnaca Nares, koji razdvaja Grenland - autonomnu dansku teritoriju - od Kanade. Zbog međunarodnog prava, sve zemlje imaju pravo da zahtevaju da polažu pravo na teritoriju koja se nalazi na udaljenosti do 20 km od njihove obale. Kao takav, Hans je tehnički smešten i u danskim i u kanadskim vodama.

 

 

U atlasu isto piše i da je Međunarodni sud Društva naroda 1933. godine ostrvo prozvao danskom teritorijom. Ali, budući da se Društvo raspalo 1930-ih godina, i da su ga nakon toga zamenile Ujedinjene Nacije, prvobitna odluka ne nosi veliku težinu.

Ubrzo nakon toga prestale su rasprave o ostrvu, jer je počeo Drugi svetski rat a nakon njega i Hladni rat. , Situacija se opet rasplamsala 1984. godine, kada je danski ministar zadužen za Grenland posetio ostrvo i postavio tamo dansku zastavu, ispod koje je ostavio poruku na kojoj je pisalo: "Dobrodošli na dansko ostrvo", zajedno sa flašom brendija, prenosi express.24sata.hr.

 

 

Od tada je započeo “rat” viskijem, kojim je ponovo trebalo da se osvoji ostrvo Hans. Ove dve zemlje i dalje ne mogu da se dogovore o teritorijalnom statusu ostrvo, te stoga vlade i dalje vode "viski rat", pri čemu su očigledno zadržale dobar smisao za humor i što je potpuno nekarakteristično za današnje vreme, potpuno mirnodopski pristup.

Peter Takso Jense, danski ambasador u SAD-u izjavio je da kad "danska vojska ode tamo, oni ostave bocu rakije, a kad Kanađani odu, ostave bocu viskija Canadian Club, sa porukom - Dobrodošli u Kanadu". Trenutno se razmatra plan kako bi se ostrvo pretvorilo u zajedničku kanadsko-dansku teritoriju, objašnjava portal Business Insider.

Komentari (0)