Oko sveta

LUKSUZNA TRPEZA ILI KLOPA NA BUDŽETU: Ovi gradovi su raj za sladokusce svih dubina novčanika

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokušala da odgovori na pitanje koji gradovi imaju najviše a koji najniže cene obroka u restoranima.

03.11.2021 21:59

LUKSUZNA TRPEZA ILI KLOPA NA BUDŽETU: Ovi gradovi su raj za sladokusce svih dubina novčanika
unsplash.com

Svaki pravi turista zna da je jedan od najboljih načina da upoznate neku zemlju isprobavanje njene hrane. I pored toga što svi znamo da je najbolje pitati lokalce za preporuku restorana, kao stranca u toj zemlji, po završetku obroka može da nas sačeka ili jako neprijatno iznenadjenje na papiru ili potpuna neverica da tako ukusan obrok toliko malo košta.

Pixabay.com

Oslo

 

Nedavno sprovedeno istraživanje uporedilo je cene obroka u jeftinom restoranu, cene obroka u restoranu srednje klase, cene obroka za vreme ručka, cene za vreme večere u pabu i cene obroka od tri sleda u vrhunskom restoranu, a Srećna vam donosi ove više nego zanimljive rezultate.

Pixabay.com

Kopenhagen

 

Prva tri mesta na listi najskupljih gradova, odnosno gradova sa najskupljom hranom u restoranima zauzimaju OsloKopenhagen i Bergen, prenosi portal b92.net.

Pixabay.com

Bergen

 

Ovaj podatak teško da će začuditi bilo koga ko je boravio u Skandinaviji, budući das u ove zemlje sa severa Evrope poznate po svom visokom životnom standardu, ali i po visokim troškovima života.

Pixabay.com

Istanbul

 

Naime, Oslo je na prvom mestu na listi kao najskuplji evropski grad za uživanje u restoranima sa prosečnom cenom od 66,48 evra za dvoje, što je ubedljivo najveća cena hrane u restoranima od prosečne u Istanbulu.

Pixabay.com

Sankt Peterburg

 

S druge strane, tri najjeftinija grada su IstanbulSankt Peterburg i Budimpešta. Budimpešta je treći najjeftiniji grad u Evropi, gde obrok u restoranu za dvoje košta u proseku 22,50 evra. Ipak, relativno niska cena hrane u ovim gradovima ne utiče na njen kvalitet, jer su mađarska i turska kuhinja nadaleko poznate po svojim đakonijama dok su Rusi svima poznati po skupocenim morskim plodovima i dekadentnim dezertima.

Pixabay.com

Budimpešta

 

Da li ste probali nacionalnu kuhinju neka od ovih zemalja i koja od njih je najsličnija ukusima našeg zavičaja?

Komentari (0)