Zanimljivosti

ČUDO PRIRODE: Dve reke dele jedno korito!

Za slučaj da vam treba još koji dokaz da je priroda veličanstvena, pročitajte ovaj tekst i shvatićete koliko nam mnogo treba da nadmašimo njena velelepna dostignuća.

21.02.2022 12:00

ČUDO PRIRODE: Dve reke dele jedno korito!
youtube/printscreen-yl t

Čovek možda i jeste najinteligentnije i najsposobnije biće na planeti, ali se čak ni on ne može takmičiti sa prirodom. Portal Srećna Republika vam donosi priču o prirodnom fenomenu koji će vam oduzeti dah.

Ako pokušate da pretražite reku Aragvi na internetu, naići ćete na veoma zbunjujuće slike zbog kojih ćete morati da protrljate oči da biste bili sigurni da je ono što vidite stvarno. Naime, u jednom koritu teku dve reke, koje imaju vodu različite boje. Jedna je „Crna“ Aragva - Šavi, a druga „Bela“ Aragva - Tetri. Ovo veličanstveno čudo prirode nalazi se u regionu Kavkaz, u gradu Mcheta, u Gruziji. Ove dve reke cimerke se ne mešaju, te svaka zadržava svoju boju. Na fotografijama se jasno vidi svetla boja reke Bele Aragve i tamnija boja Crne Aragve.

 

 

Ova impresivna reka teče od grada Gudauri do grada Pasanauri, gde se međusobno susreću i spajaju u jednu reku Aragvi, koja se uliva u reku Mtkvari, poznatu i pod imenom Kura, u blizini grada Mcheta, koja odakle otiče u Kaspijsko more. Što znači da one zajedno teku dalje, svaka za sebe, a opet zajedno. Dužina ove reke iznosi 112 kilometara a zanimljivo je da se njeno postojanje pominje još 65. pre n.e. kada je grčki istoričar Kasije Dion pomenuo reku Aragvi u zapisima o invaziji Rimljana u Iberiji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)