Grad vodopada

HAMILTON, grad u kojem se nalazi više od 100 SLAPOVA

Iako su Nijagarini najposećeniji vodopadi u Severnoj Americi, titulu „prestonice vodopada“ nosi kanadski grad na obali jezera Ontario

10.02.2022 11:00

HAMILTON, grad u kojem se nalazi više od 100 SLAPOVA
Pixabay

Na obali jezera Ontario, u istoimenoj provinciji, nalazi se lučki kanadski grad Hamilton. Nekada je bio poznat kao veliki industrijski grad i zvali su ga „Grad čelika“. Danas se o njemu priča kao o gradu vodopada jer može da se pohvali sa više od 100 manjih i većih slapova.

Vodopadi u Hamiltonu su mali, tihi i spokojni. Najslikovitiji je vodopad Vebster sa vrhom od 30 metara, dok je Tevs vodopad visok 41 metar. Najkraći vodopad, Litl Dejvis, ima samo tri metra.

Zapravo, sve do 2008. godine se nije ni znalo kakvim prirodnih bogatstvom raspolaže ovaj predeo jer je grad bio okrenut industriji. Tada je Kris Eklund osnovao „Grad vodopada“, neprofitnu organizaciju čiji je cilj promovisanje gradskih kaskada.

Pixabay

Vebster vodopad je najslikovitiji

 

Ni tada, a ni sada se ne zna tačan broj vodopada. Krisova veb stranica u popisu ima oko 130 vodopada, a neki izvori tvrde da ih ima 150 i više. Razlog za to je, između ostalog, što 50-60 vodopada teče tokom cele godine, što znači da broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Zatim, neki vodopadi su na privatnom posedu čiji broj je možda bio ili nije uračunat. Štaviše, mnogi vodopadi u centralnom Hamiltonu polako nestaju sa porastom stanovništva i izgradnjom.

Do nekih vodopada je lakše doći nego do drugih, a neki su prilično opasni zbog strmog terena. Prema podacima Uprave Hamiltona, 30 njih je u potpunosti nedostupno. Do ostalih se može doći uz pomoć vodiča, samostalnih tura ili se pridružiti nekoj od biciklističkih ekspedicija.  Obično se posećuju leti a autobusi saobraćaju do oktobra.

Ali i tokom zime, vodopadi imaju svoju draž.

Hamilton se nalazi na 58 kilometara udaljenosti od Toronta i ima oko 600.000 stanovnika. Grad je 1815. godine osnovao Džordž Hamilton i po njemu je dobio ime.

Svake godine u njemu se održava Festival u okviru koga se može učestvovati u obilascima vodopada.

Komentari (0)