ZIMSKO SKITANJE

ZIMSKE ČAROLIJE! Beg od gradske vreve, ovo su mesta gde za vikend možete da napunite baterije!

Potrebno vam je da na kratko pobegnete iz grada i preko vikenda uživate u zimskim čarolijama? Nudimo vam rešenja, odnosno destinacije gde možete da napunite baterije.

06.02.2022 08:00

ZIMSKE ČAROLIJE! Beg od gradske vreve, ovo su mesta gde za vikend možete da napunite baterije!
Tanjug/R. Prelić

Iskoristili ste zimski odmor, ali posle silnih praznika, juranjave i svega što uz to ide, potreban vam je predah i beg od gradske gužve. Niste sigurni gde biste mogli da odete na vikend kako biste ste se "resetovali". Portal Srećna Republika vam donosi nekoliko destinacija na kojima možete da uživate i napunite baterije za naredni period.

Povlen

Planina Povlen se nalazi u zapadnoj Srbiji, na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Planinu Povlen odlikuju guste šume i duboki rečni kanjoni. Planina obiluje stazicama za šetnju, od kojih svaka priča priču za sebe. Do najviših tačaka je teško doći, jer je planina teško prohodna. Svaki pohod bilo bi dobro započeti od planinarskog doma.

U podnožju Povlena se nalaze Taorska vrela, spomenik prirode i jedan od najlepših izvora u Srbiji. Ovo remek-delo prirode predstavlja pravo bogatstvo valjevskog kraja. Kod kanjona Trešnjice, pod Povlenom, nastanio se beloglavi sup. Ovoj retkoj i ugroženoj vrsti je ovo jedino sigurno stanište, pored kanjona reke Uvac.

Rtanj

Perfektna destinacija za posetu u svakom periodu godine. Rtanj nije planina za ljubitelje adrenalinskih zimskih sportova, ali je kao stvorena za sve kojima je zima asocijacija na mir, relaksaciju i uživanje u prirodi. Poznat je i kao "mistična planina", kako zbog svog osobenog oblika i položaja, tako i zbog naučno dokazane činjenice da je reč o energetski izuzetno moćnom mestu.

Zbog toga Rtanj posećuju istraživači, avanturisti i planinari. Penjanje se odvija tokom sva četiri godišnja doba. U podnožju planine Rtanj je i prelepo, drevno sela Vrmdža, te ovalno Vrmdžansko jezero, kraškog porekla i bogato ribom, u koje se sliva voda sa okolnih brda. Takođe, na samo dvadesetak kilometara je i Sokobanja, u kojoj možete uživati u nekom od spa-centara.

Stara planina

Poznata je još iz rimskog perioda, a za nju se vezuje i persijski naziv Balkan, što znači brdovito područje. Stara planina je jedan od najposećenijih lokaliteta u Istočnoj Srbiji. Iako je Midžor njen najveći vrh, najpoznatija je po masivu Babin zub, koji seže do 1.758 metara.

Budući da je pet meseci godišnje pod snegom, Stara planina je vrlo posećena zimska turistička destinacija. Vrh Babin zub je omiljeno mesto pasioniranih skijaša upravo zbog izuzetnih mogućnosti za ovaj sport. Klisure u dolinama povećavaju atraktivnost ovog lokaliteta, dok vrh Babin zub uživa status prirodnog rezervata.

Divčibare

U centralnom delu Maljena, jugoistočno od Valjeva, na udaljenosti od 38 kilometara, nalaze se Divčibare, poznato planinsko turističko mesto i vazdušna banja. Divčibare preseca rečica Crna kamenica. Za ovu rečicu vezan je i nastanak imena Divčibara. Po narodnom predanju, u davna vremena, kada je zbog letnje provale oblaka Crna kamenica odjednom nabujala, u njenim vodama je našla smrt mlada čobanica, piše portal b92.net.

Da bi se sačuvao spomen na njen prerano ugašen život, planinskom polju je dat stari slovenski naziv Divčibare, što u stvari znači "devojačke bare". Masiv Maljena naročito karakterišu dobrim delom očuvane šume, među kojima su četinarske šume jedina prirodna šuma ove vrste u severnoj Srbiji. Divčibare predstavljaju kombinaciju čistog, planinskog vazduha i lekovitih banjskih svojstava, mesto za zimske sportove i letnja uživanja.

Tara

Najlepše mesto u zapadnom delu Srbije. Umerena nadmorska visina, između 800 i 1.500 metara idealna je za popularne zimske sportove. Veštačka jezera reke Drine, Zaovine i Perućac, upotpunjuju bogatstvo pejzaža i daju prednost Tari u odnosu na druge planinske destinacije u Srbiji. U neposrednoj blizini Tare su gradovi poput Užica i Višegrada, kao i Mokra gora.

Nacionalni park Tara ustanovljen je 1981. godine i u velikom procentu od 80 odsto predstavlja područje šumskih ekosistema. Do najpopularnijeg vidikovca na Tari, Banjske stene, stiže se lako i u zimskim uslovima, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovce oduzima dah. Kada se sve zabeli - prizor je još impozantniji. Još jedan vidikovac do kog se dolazi direktno automobilom jeste i onaj sa koga se u punom sjaju vidi malo jezero Spajići.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)