Oko sveta

GRAD NAPRAVLJEN OD UMETNOSTI: Barselona je puna NEVEROVATNE ARHITEKTURE!

Barselona je jedan od najlepših Evropskih gradova, a razlog za to je svakako umetnost koja se nalazi u svakom centimetru njegove površine.

01.11.2021 13:12

GRAD NAPRAVLJEN OD UMETNOSTI: Barselona je puna NEVEROVATNE ARHITEKTURE!
Pixabay.com

 

Barselona je jedan od najlepših gradova Španije, koji se nalazi u Kataloniji. Ovaj grad poznat je po neverovatnoj arhitekturi koja je bogata neobičnim oblicima i ukrasima. Ko se odluči za posetu ovom gradu, trebalo bi da zna da je za obilazak ovog grada potrebno neobično mnogo vremena, a da će ga duh koji se oseća na svakom ćošku potpuno obuzeti i naterati ga da se ovom neobičnom mestu iznova i iznova vraća.

Rešili smo da vam predložimo nekoliko mesta koje nikako ne smete propustiti ako se odlučite da posetite ovaj veseli grad.

1. Sagrada Familia

Crkva Sagrada Familija životno je delo arhitekte Antonia Gaudija, koji je najzaslužniji za magičan izgled Barselone. Antonio Gaudi projektovao je ovu neverovatno visoku crkvu, u planu je da ima čak 172 metra, koja je obogaćena raznim sitnim detaljima poput malih anđela, lukova, skulptura... Rad na njoj započeo je 1882. godine, a posvećen joj je bio sve do svoje smrti 1926. godine, međutim, crkva ni danas nije kompletno završena. Sagrada Familia smatra se Gaudijevim remek-delom, a koliko god puta je videli na slikama, tek kada stanete ispred nje postćete istinski svesni njene grandioznosti.

2. Park Guelj 

Još jedna neverovatna ideja arhitekte Antonia Gaudija, koja oduševljava milione turista godišnje. U ovom parku je sve u obliku pečuraka, to je zaista jedno neobično mesto pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje jedne zanimljive bajke. Tako će Vas već na ulazu dočekati dve kuće čiji oblik podseća na ilustracije iz popularnih slikovnica a pozdraviće Vas i čuveni gušter, koji stoji duž stepenica. One vode do dvorane sa stubovima na koje se naslanja terasa na čijoj je površini formiran dug, talasasti zid, koji zapravo predstavlja najdužu klupu na svetu. Sa terase imate predivan pogled na grad i more. U parku se nalazi i Gaudijeva kuća-muzej koji prikazuje mnogo skica ovog izuzetnog umetnika i skulptora.

Parku možete pristupiti potpuno besplatno, ali da biste napravili neke od najneverovatnijih slika i uživali u opisanom pogledu morate se najaviti i do nekoliko meseci u napred u platiti kartu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Parque Güell (@parqueguell)

3. Kasa Mila i Kasa Batljo

Ove dve kuće projektovao je, već možete i da pogodite, Antonio Gauidi. Specifičnost koja važi za oba arhitektonska remek-dela jeste da ni jedan njihov zid, spoljašnji ili unutrašnji, nije potpuno ravan ili pod pravim uglom. Kada Mila poznata je i po fantastičnim bojama i neobičnim arhitektonskim ukrasima. Kasa Batljo, sa druge strane, svoju popularnost stekla je arhitektonskim detaljima koji su u obliku ljuskog tela, poput lobanje ili butne kosti. Iako, na prvi loptu ne vuči primamljivo, sama kuća zaista izgleda neverovatno. Ove kuće nalaze se jako blizu jedna drugoj, a možete ih spolja pogledati besplatno, dok ulazak u njih košta oko 25 evra.

4. Las Remblas

Ova ulica jedna je od najpopularnijih ulica u Evropi. Ljudi iz celog sveta dolaze samo da se prošetaju njom zbog njene lepote i brojnih kafića koji se nalaze sa obe njene strane. Sama ulica je pešačka zona puna tezgica na kojima možete naći suvenire i klasične španske poslastice. Ipak, ono što u Las Remblas posebno privlači pažnju je tipična španska pijaca, koja je pravi doživljaj za sve ljude koji nisu iz Španije. Odlazak na njihovu pijacu nemoguće je dočarati, ali je dovoljno da zamislite da pijete sangriju u kafiću pijace dok na svega nekoliko metara od vas visi šunka!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @enitsuj___

Kada se šetate Barselonom čućete boje i videćete muziku, jer je ovaj grad zaista jedno magično mesto, a njegovi stanovnici jako se trude da očuvaju kulturu i modu koja je neizmerno bitna. 

Komentari (0)