Srbija

OD BOEMA DO MONAHA: Sokobanja ima za svakoga po nešto!

"Kraljica banjskog turizma" kako je mnogi nazivaju, epicentar boemskog života i po popularnosti pandam Skadarliji - Sokobanja je jedno od mesta koje svaki državljanin Srbije mora posetiti barem triput u životu!

25.10.2021 19:59

OD BOEMA DO MONAHA: Sokobanja ima za svakoga po nešto!
YouTube/printscreen

Sokobanja jedna je od najlepših banja na teritoriji naše države. Poznata je, kako po čistom vazduhu, tako i po neverovatno lekovitoj vodi i vazduhu. Za ljubitelje prirode ovo je izbor, a kako se nadomak same Sokobanje nalazi i popularan Soko grad, za ljude avanturističkog duha, veliko uživanje, jer je pogled sa ovog na visini postavljenog grada neverovatan, a uspon uz kamene stepenice koji izaziva pozitivan umor, čine dolazak do vrha još spektakularnijim.

 

 

Isidora Bjelica, Ivo Andrić, Branislav Nušić samo su neke od poznatih umetnika koji su voleli da obilaze popularno nazvano "Zeleno srce Srbije".

Sokobanja oduvek je bila boemsko mesto u Srbiji gde su se sastajali pisici, reditelji, glumci i slikari. Odatle je poticala najveća umetnička kreativnost, a Ivo Andrić je to opisao ovako: - Ja ne znam čega ima stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Ovde u Sokobanji, gledajući raskoš prirode, ovu lepotu svetlosti zemlje i neba, često me obuzme neka neobjašnjiva tuga ili zanos, pa sam tako opušteno razmišljao kako bi bilo lepo, bar za trenutak, ponovo se vratiti romantizmu.

Reči Branislava Nušića: "Sokobanja, Soko grad dođeš star, odeš mlad", pokazale su se kao istinite. Ako Vam je potreban preporod i umetnički zanos koji je inspirisao najveće ličnosti naše kulture, posetite Sokobanju, jer tu ćete saznati šta biti boem zaista znači.

Pored boemisanja, za one koji traže beg od svakodnevnog ovozemaljskog u svet onog spiritualnog, tu su i hram Svetog Ilije u Vrelu, kao i manastir Svetog Arhangela Gavrila Jermenčića. Ovaj divni omaleni manastir sagradili su pravoslavni monasi iz Jermenije, kada su po predanju, u četrnaestom veku u Srbiji našli spas od najezde i surovosti okrutnih Otomana. 

Prntscrn/YouTube

Manastir Svetog Arhangela Gavrila Jermenčića

 

Vek kasnije nastao je "Amam", tursko kupatilo koje je, takođe, velika atrakcija posetiocima Sokobanje. Etno domaćinstva i etno sela sa domaćom kuhinjom, tradicionalnim receptima, boemskom muzikom i narodnom nošnjom, isto svake godine pozdrave značajan broj što naših, što stranih turista. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)