Nove mere

PET EVRA ZA ULAZAK U GRAD: Italijanski grad želi da ograniči broj turista

Vlasti Venecije su odlučne u nameri da smanje masovni turizam u gradu

16.01.2022 11:00

PET EVRA ZA ULAZAK U GRAD: Italijanski grad želi da ograniči broj turista
Pixabay

Italijanske vlasti najavile su da će uvesti ograničenja na dozvoljeni broj ljudi u Veneciji kako bi smanjile masovni turizam u gradu.

Prema dosadašnji dostupnim podacima, ulicama ovog grada se svakog dana šetalo 100.000 turista. Vlasti su rešile da taj broj ograniče.

Turisti će moći da uđu u grad samo ako onlajn rezervišu ulaznicu i za to plate pet evra. Kako bi se ograničio broj, ta ulaznica će važiti samo jedan dan. Naknade će biti oslobođeni gosti koji rezervišu noćenje, stanari i članovi njihove uže porodice, kao i deca mlađa od šest godina.

Pixabay

Ulaznice za ulazak će se prodavati onlajn i biće pet evra

 

-Cilj je da se obeshrabri jednodnevni turizam, dolazak i odlazak u istom danu, umor i stres za grad. Umesto toga, želimo da podstaknemo sporiji turizam, objasnila je Simona Venturini, zamenica gradonačelnika.

Grad je uveo još jednu novinu. Sve posetioce će pratiti 500 kamera, koje će neprestano emitovati slike sa ulica, a policajci će moći da utvrde identitet osoba u realnom vremenu zahvaljujući podacima s mobilnog telefona, pišu mediji.

Pixabay

Turiste u gradu pratiće 500 kamera

 

Turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odgađalo iz raznih razloga, uključujući i pandemiju.

Iako datum uvođenja naknade tek treba da bude objavljen, očekuje se da će do toga doći za nekoliko sedmica.

Prošlog leta Venecija je zabranila dolazak kruzera u lagunu kako bi zadržala status na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

 

Komentari (0)