Zanimljivosti

SMRTNI GRESI SVAKOG TURISTE U ITALIJI! Budite na oprezu ako planirate putovanje, oni vam ovo neće oprostiti!

Ako ste razmišljali da se zaputite ka Apeninima u narednom periodu, evo šta nikako ne biste smeli da radite!

24.04.2022 22:00

SMRTNI GRESI SVAKOG TURISTE U ITALIJI! Budite na oprezu ako planirate putovanje, oni vam ovo neće oprostiti!
shutterstock.com

Kulture i običaji se razlikuju od zemlje do zemlje i to je ono što putovanja čini obogaćujućim iskustvom, jer učimo o drugima i saznajemo stvari o sebi u isto vreme. Ipak, postoje i neka nepisana pravila koja važe u zemljama širom sveta, a koje turisti jako često krše i time privlače ljutite ili začuđene poglede lokalaca. Portal Srećna Republika vam otkriva koji su to najčešći smrtni gresi po kojima će Italijani odmah provaliti da ste turista.

1. Sečenje ili lomljenje špageta

Pasta je njihovo nacionalno jelo na koje su neizmerno ponosni. Ona je jedan od osnovnih stubova italijanske kulture, budući da je sama nacija jako fokusirana na kvalitetnu hranu i umeće življenja. Ukoliko vas konobar nekog restorana ili pak domaći gosti vide kako nožem seckate špagete ili ih pak viljuškom gnječite, očekujte preke poglede. Špagete se namotavaju na viljušku i jedu samo i ISKLJUČIVO tako.

2. Kečap preko pice

Ne, nikako, NE! Kečap je nešto čemu nikako nije mesto na pici. Ovaj preliv možda savšeno ide uz pomfrit ili brzu hranu, ali je na pici nepoželjan. Pored toga, njegov ukus se poprilično razlikuje od pelata, koji se stavlja na picu. Ukoliko vam je testo suvo, potražite maslinovo ulje ili još malo pelata u restoranu i time prelijte svoje jelo.

3 . Kapućino u popodnevnim časovima

Kapućino se kod nas pije od 00 do 24, iako kofein zaista nije dobro rešenje u kasnim noćnim satima. U Italiji je kapućino napitak koji se pije isključivo za doručak, uz kroasan, ili korneto kako ga oni zovu, i čašu soka od pomorandže. Doručak je kod Italijana nešto lakši obrok i jedu ga obično „s nogu“. Posle dva popodne, naručivanje kapućina u italijanskom kafiću se smatra svetogrđem. Ukoliko imate potrebu za kofeinom popodne, naručite espreso ili običnu kafu, ali NIKAKO kapućino.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)