Srbija

USKRŠNJI IZLET U SRBIJI: Gde otići i šta videti?

Srbija pruža pregršt lepih mesta koja vam mogu poslužiti kao idealne destinacije za uskršnji odmor.

18.04.2022 19:00

USKRŠNJI IZLET U SRBIJI: Gde otići i šta videti?
shutterstock.com/Srećna republika

Ukoliko ste pred ovaj veliki hrišćanski praznik rešili da uzmete par dana odmora i da sebe i svoju porodicu počastite nekim zabavnim putovanjem po našoj divnoj zemlji, portal Srećna Republika vam donosi 5 predloga gde sve to možete odlutati sa apetitom.

1. Srebrno jezero

Na 110 kilometara udaljenosti od Beograda i na samo 2 kilometara od Velikog gradišta, nalazi se Srebrno jezero. Turisti često biraju ovu lokaciju kada žele da provedu produženi vikend u Srbiji, jer predstavlja odlično mesto i za porodični odmor, ali i za mlađe generacije. Osim što možete užvati u šetnji kraj jezera ili vožnji pedalinom, turisti se često odlučuju i na krstarenje Dunavom, brodom “Silver Star”. Odredišta broda su Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, kao i ušće reke Pek.

Praznični prolećni dan proveden na krstarenju predstavlja odlično iskorišćeno slobodno vreme. Opcija za smeštaj na Srebrnom jezeru ima sasvim dovoljno, pa možete odsesti i u hotelu i u nekom od privatnih smeštaja. Posetu Srebrnom jezeru iskoristite za nešto detaljniji oblazak Srbije, jer se osim Golubačke i Ramske tvrđave u blizini nalaze i arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum.

2. Mokrin i Kikinda

Ukoliko ste raspoloženi za jedan jako uskršnji izlet, predlažemo vam da odete do Mokrina i posetite Tucanijadu. Ova tradicionalna vaskršnja svečanost je posebno namenjena onima koji u sebi nose takmičarski duh i koji vole uskršnje običaje. Na ovoj manifestaciji se bira najtvrđe jaje na svetu i organizuje se svake godine na dan Uskrsa, odnosno 24. aprila ove godine. Tada se u Mokrinu okupi na desetine hiljada posetilaca i posmatrača, kao i do 150 učesnika, takmičara u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, koji smatraju da je baš njihovo ofarbano jaje najjače na svetu. Za ovu priliku se u Mokrinu ofarba nekoliko stotina hiljada komada kokošijih, guščijih, pačijih i morčijih jaja.

Ipak, propozicije nalažu da se u takmičarskom delu mogu pojaviti samo kokošija jaja. Svako jaje koje učestvuje u takmičenju se pažljivo pregleda i jaja koja nisu kokošja odmah budu eliminisana. O značaju ove manifestacije za Mokrin govori i to da je na ulazu u selo postavljena kamena statua uskršnjeg jajeta ofarbana i ukrašena živopisnim motivima sela, piše portal eventsinserbia.com. Mokrin se nalazi na oko 150 kilometara od Beograda, na severu Banata. Na nekih 13 kilometara od Mokrina, nalazi se Kikinda, te vam savetujemo da i nju obiđete kada ste već u ovom kraju i uverite se zašto je baš ona jedan od turističkih bisera Vojvodine.

3. Vrnjačka Banja

Još jedna odlična opcija za uskršnji vikend u Srbiji! Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji na padinama Goča, i predstavlja najveću banju naše zemlje. Reč je o destinaciji koja je izuzetno popularan turistički i zdravstveni centar. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, pa ne čudi što je ovo mesto poznato lečilište.

Turisti se često odlučuju za odmor u njenim spa centrima, u kojima možete i prespavati. U okolini Vrnjačke Banje smešteni su i brojni srednjevekovni spomenici, utvrđenja Maglič i Ras, piše portal putujsigurno.rs. Takođe, ne propustite priliku da obiđete najvrednije srpske manastire kao što su Studenica i Žiča i baš u njima obeležite ovaj veliki praznik.

4. Divčibare 

Za prave ljubitelje prirode, najlepša mesta u Srbiji su svakako planine. Najpoznatije naselje planine Maljen, i ujedno jedna od omiljenih destinacija za odmor naših turista jeste gradsko naselje Divčibare. Reč je o planinskom polju koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Divčibare je možda najbolji izbor ukoliko vam je potreban odmor od posla i svakodnevnih obaveza, jer ćete ovde vreme provoditi na čistom i svežem vazduhu, na stazama za pešačenje i u istraživanju prirodnih lepota ove planine.

Iako je centar Divčibara uređen, ovo naselje je i dalje sačuvalo svoju čar, pa se nedaleko mogu videti prostrane poljane sa lekovitim biljem, i simpatični drveni mostići. U centru je smeštena i pijaca koju turisti posebno vole, jer ovde mogu kupiti razne lokalne rukotvorine. Kao najzanimljivije atrakcije izdvajaju se kanjon Crne reke, vodopad Skakalo na reci Manastirica, četiri zaštićene šume, kao i najviši vrh ove planine - Crni vrh.

5. Kanjon Uvca

Između Sjenice i Nove Varoši i planina Javor i Zlatar smešten je najlepši kanjon u Srbiji, kanjon Uvca. Vekovima klesani uklješteni meandri u krečnjačkim stenama čine kanjon Uvca posebnim i spektakulranim. Sami meandri nalaze se na 3 mesta na Uvcu a najpoznatiji su oni koji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice u mestu po imenu Lopiža. Do njih se veoma lako stiže iz pravca Sjenice. Uvački meandri najbolje se mogu videti sa vidikovca Molitva. Kanjon nije samo poznat po svojoj prirodnoj lepoti već i po beloglavom supu, koji je pravi dragulj i ukras Uvca. Uvačko i Zlatarsko jezero koje formira reka Uvac danas je jedna od najpoznatija destinacija ribolovaca i svih ljubitelja prirode i vodenih sportova.

Na jezeru je dozvoljeno pecanje, a da bi se zaštitila prirodna bogatstva i biljni i životinjski svet danas je kanjon Uvca zaštićen kao prirodni rezervat prve kategorije. U samom kanjonu nalazi se nekoliko pećina a najpoznatija je Ledena pećina. Rađena su istraživanja a kako geolozi kažu, pećina je stara oko 250 miliona godina, piše portal gdenaodmor.rs. Sam turizam u ovom kanjonu je dosta razvijen a u poslednje vreme prednjači seoski turizam. Smeštaj na kanjonu Uvca nije teško naći a domaćini su veoma ljubazni i rado će vas uputiti na sve čari ove destinacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)