Uvredljivi gestovi

UVREDNJIVI GESTOVI U RAZLIČITIM KULTURAMA: Ako u inostranstvu uradite ovo zaista ćete naljutiti domaćina!

Gestovi koji su nama potpuno normalni u stranim zemljama mogli bi vas skupo koštati!

14.11.2021 13:26

UVREDNJIVI GESTOVI U RAZLIČITIM KULTURAMA: Ako u inostranstvu uradite ovo zaista ćete naljutiti domaćina!
pexels.com

Kada rešimo da otputujemo u neku drugu državu, posebno ako ona kulturološki nije toliko bliska nama, često se može desiti da se nađemo u neprijatnoj situaciji. Tradicija i kultura neke države može lako da nas očara, a u želji da pokažemo svoje oduševljenje možemo napraviti veliku štetu i zaista naljutiti domaćine. Mi smo se potrudili da nađemo spisak gestova koje nikako ne smete da uradite ako se odlučite da otputujete negde.

Palac gore!

Kod nas palac gore može da znači odobravanje, a neretko ga koriste i autostoperi da bi zaustavili vozača na putu. Nijedno od ova dva značenja nije loše, međutim ako bi ste otišli na Tajland i nekome pokušali da palcem gore objasnite kako ste oduševljeni nečim, vaš domaćin mogao bi se jako naljutiti. Naime, u ovoj zemlji palac gore znači osudu. Sličan efekat biste postigli u Iranu, gde je palac gore isto što i pokazivanje srednjeg prsta. A ako to uradite na Malti, oni će pomisliti da ste osoba sa vrlo diskutabilnim seksualnim ponašanjem.

 

 

Peace!

Kažiprst i srednji prst podignuti u obliku slova V kod nas znače mir ili pobedu. Nikada ne mislimo ništa loše kada se odlučimo da to pokažemo, a na dečijim slikama ovaj gest se čak može videti u značenju "Volim te". Problem nastaje kad svoju ljubav pokušate da izrazite na taj način u Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji. Naime, za njih je ovaj gest simbol za reč "odjebi", te se neće osećati baš polaskano ako im to pokažete, a vama će verovatno trebati dosta vremena da objasnite šta to znači.

 

 

Ukršteni prsti

Kada kod nas ukrstite prste osobi kojoj to pokazujete šaljete sreću i nadate se da će dobro proći na nekom za nju veoma bitnom događaju, poput razgovora za posao ili odlaska na prvi dejt sa potencijalnim partnerom. Međutim, Vijetnamci ovo doživljavaju kao veliku sramotu, posebno ako se obraćate nekoj osobi. Naime, za njih ovaj znak predstavlja ženske genitalije i vrlo je uvredljiv, tako da bi valjalo da razmislite pre nego što ukrstite prste u Vijetnamu.

 

 

Rock and roll, baby!

Mlade generacije rokera danas se na ulici raspoznaju znakom koji podrazumeva podignut kažiprst i mali prst u vazduh dok su ostali prsti savijeni. Mada se rokerske grupe međusobno veoma cene i poštuju, te ovaj gest koriste kao znak raspoznavanja u Italiji bi to moglo da ih uvali u pravu nevolju. Naime, ako biste ovaj gest uputili Italijanu, to bi bilo kao da ste mu rekli da je "rogonja", odnosno da ga žena vara.

 

Komentari (0)