Zanimljivosti

DA LI BISTE SE USUDILI DA PREĐETE MOST BELOG ZMAJA? Tek je otvoren i jedinstven je u svetu, a evo po čemu! (FOTO)

Most belog zmaja je sa svojih 632 metra i zvanično najduži viseći prelaz na svetu sa staklenim dnom.

02.05.2022 19:00

DA LI BISTE SE USUDILI DA PREĐETE MOST BELOG ZMAJA? Tek je otvoren i jedinstven je u svetu, a evo po čemu! (FOTO)
Printscreen Youtube

Osećate se kao da hodate po oblacima. Na taj način turisti opisuju prelazak preko mosta napravljenog između dve planine u vijetnamskoj provinciji Son La.

U pitanju je najduži most na svetu sa staklenim podom koji visi na čak 150 metara visine. Posetioci kao na dlanu mogu videti krošnje drveća ispod svojih nogu, ali i uživati u nestvarnoj lepoti nacionalnog parka koji se pruža ispred njih. Svečano je otvoren dva dana u čast obeležavanja 47 godina od završetka Vijetnamskog rata.

Most belog zmaja, kako je nazvan, dugačak je 632 metra i sastoji se od tri sloja kaljenog francuskog stakla debljine 40 milimetara. Može istovremeno da izdrži 450 ljudi.

To vijetnamsko čudo je za čak 106 metara premašilo i onaj prelaz napravljen u kineskoj provinciji Guangdongu.

Most je u potpunosti bezbedan za pešake, a ojačan je specijalnim kablovima koji su proizvedeni u Južnoj Koreji.

Bukvalno je zakačen između vrhova dve planine i vijuga iznad provalije. Most je, ne slučajno, napravljen u nacionalnom parka Mo Čao koji je jedna od omiljenih turističkih destinacija brojnih gostiju koji posećuju Vijetnam. 

U pitanju je, inače, treći stakleni most u Vijetnamu, a prvi koji su imali priliku da testiraju njegovu izdržljivost bili su domaći turisti, kao i nekolicina posetilaca iz Češke.  

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)