Zanimljivosti

KRALJICA VEĆ 60 GODINA JEDE JEDNU HRANU! Svi se pitaju da li je to tajna njene dugovečnosti, a evo i šta NIKAKO NE VOLI!

Najdugovečnija vladarka na svetu ima poseban režim ishrane, donosimo vam detaljne recepte za sve obroke.

10.05.2022 13:05

KRALJICA VEĆ 60 GODINA JEDE JEDNU HRANU! Svi se pitaju da li je to tajna njene dugovečnosti, a evo i šta NIKAKO NE VOLI!
Ap photo

Kraljica Elizabeta II, koja je nedavno proslavila 96. rođendan, navodno se pridržava veoma zdravog režima ishrane, te se stoga ne bi trebalo ni čuditi što je u poznim godinama tako vitalna. Ovi tajnu je svetu otkrio Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara, pišući o tome u svojoj knjizi „Jedite kraljevski: recepti i sećanja iz kraljevske kuhinje“.

Iako je najstariji živi monarh na svetu privukao pažnju zbog toga što joj je lekar naložio da se okane svog noćnog koktela, ona i pored toga jako drži do zdrave ishrane. Uz par  manjih prekršaja, naravno. A ono što voli da jede svaki dan nije se mnogo menjalo u proteklih 60 godina, ako je suditi po onome što tvrdi Mekgrejdi. Portal Srećna Republika vam otkriva koju to hranu kraljica navodno jede svaki dan kako bi sebi produžila vek i očuvala zdravlje u 70. godini svog vladarskog staža.

Čaj i keksići

Kraljica počinje svoj dan šoljicom toplog Erl Grej čaja sa mlekom, bez šećera i sa nekoliko kolačića. U Engleskoj se kolačići ili krekeri nazivaju biskvitima. Njeni oduvek omiljeni keksići su hrskavi kolačići obloženi čokoladom. Ove poslastice su neka vrsta prvog doručka.

Doručak

Nakon kupanja i oblačenja, kraljica uživa u svom zvaničnom doručku koji se sastoji od žitarica sa hladnim mlekom. Ponekad se na stolu nađu i tost i marmelada. Jaja su retko na njenom meniju.

Ručak

Ručak je jednostavan, sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Mekgrejdi je rakao da su riba doverski đon na žaru ili škotski losos poslužen sa spanaćem i tikvicama njeni favoriti. Takođe je poznato da joj prija jednostavna salata sa piletinom na žaru.

- Kada sama ruča, veoma je disciplinovana. Pravilo je da nema skroba na meniju - rekao je Mekgrejdi.

Popodnevi čaj

Popodnevni čaj je obavezan. Kraljevska biografkinja, Kejti Nikol, kaže da su sendviči sa krastavcima, voćna torta i Erl Grej čaj uvek na meniju. Mekgrejdi je sa svetom podelio recept za jednostavan sendvič sa krastavcima koji kraljica obožava. Beli hleb se premaže krem sirom sa komadićima sveže nane, a zatim se na krišku stavi izrazito tanko isečen krastavac. Zatim se sa hleba ukloni korica i sendvič se seče na dva zalogaja.

Spomenuo je i sendviče sa paradajzom i sendviče sa džemom od jagoda koje je kraljica jela kao dete. Ovo su jednostavni sendviči koji se sastoje od džema od jagoda, napravljenog u kraljevskim kuhinjama, sa svežim škotskim jagodama, naravno, i puterom, isečenim na male krugove veličine starog engleskog penija.

Večera

Mekgrejdi je rekao da kraljica i na večeru primenjuje pravilo “bez skroba” kada je sama. Uz salatu i povrće na meniju je još i poširana ili grilovana riba.

- To je to. To je sve što ona jede. Ona je jako disciplinovana. Može da jede šta god poželi, ali upravo je ta disciplina ono što je održava vitalnom i tako zdravom - rekao je Grejdi.

Desert

Ponekad je i desert na meniju. Dok se često služi sveže voće iz njenih vrtova, poput jagoda iz zamka Balmoral ili svežih bresaka iz staklenika zamka Vindzor, Grejdi je u poverenju priznao da je kraljica Elizabeta II pomalo i čokoholičarka. Povremeno joj se “omakne” i domaći čokoladni desert.

- U pitanju je isključivo crna čokolada, što tamnija to bolja. Nije baš bila oduševljena mlečnom čokoladom ili belom čokoladom - otkriva Grejdi.

Šta kraljica ne voli da jede

Jedna stvar koju nećete naći na kraljičinom meniju je beli luk.

- Kraljica ne voli beli luk - kaže Mekgrejdi.

Ona takođe više voli dobro pečenu govedinu, tako da joj se nikada ne služi ni tatarski biftek.

- Kad god smo pravili rostbif, ona bi uvek uzimala okrajke - dodao je on.

U slučaju da vas zanima da li kraljica voli brzu hranu, spremite se za veliko razočarenje. Naime, ona nikada nije naručila brzu hranu, piše portal Eat This, Not That

- Kada imate 20 kuvara u kuhinji, zašto biste to radili? Samo nazovete kuhinju i naručite koji god obrok želite - zaključio je Grejdi.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)