Slatkiši

PANAKOTA SA ŠUMSKIM VOĆEM: Desert koji se brzo priprema, kao stvoren za početnike u kuhinji!

Ova italijanska poslastica ima božanstven ukus.

18.02.2024 08:00

PANAKOTA SA ŠUMSKIM VOĆEM: Desert koji se brzo priprema, kao stvoren za početnike u kuhinji!
shutterstock.com

Panakota je popularni italijanski desert koji se najčešće priprema leti kad ima dosta svežeg bobičastog voća. Međutim, to nije razlog da ovaj slatkiš koji se topi u ustima ne spremite i tokom zime, posebno kad u supermarketima postoji toliko ponude smrznutog voća.

Panakota (Panna cotta) je italijanski desert iz regije Pijemont koji je poznat po lakoj pripremi, a božanstvenom ukusu. Iako su ga proslavili Italijani, veruje se da je ovaj slatkiš osmislila jedna Mađarica početkom 19. veka i nazvala ga "englesko mleko". Francuzi, pak, tvrde da je za ovaj slatkiš zapravo zaslužna Marija Antoneta. Bilo kako bilo, panakotu je kao svoj desert 2001. zaštitila italijanska regija Pijemont.

Ovaj slatkiš je idealan za sve koji vole lagane poslastice koje nisu previše slatke. Brzo i jednostavno se priprema, tako da ovaj slatkiš bez muke mogu da naprave i oni koji su početnici u kuhinji i nemaju mnogo iskustva sa pravljenjem kolača.

Srećna republika vam poklanja recet za panakotu sa šumskim voćem. 

Pixabay.com

Može da se pravi od svežeg i smrznutog voća

 

Sastojci:

Preliv:

  • 200 g šumskog voća
  • 2 kašike šećera

Priprema:

Pomešati slatku pavlaku, mleko, šećer i vanilin-šećer, pa staviti na šporet da provri. Skloniti sa vatre i dodati prethodno razmućen želatin u malo vode. Mešati dok se ne počne da se zgušnjava, pa sipati u vlažne čaše, ohladiti i staviti u frižider. Najbolje je ostaviti nekoliko sati da se dobro ohladi. Neposredno pre služenja sipati šumsko voće i šećer u šerpicu i prokuvati. Kad se malo ohladi sipati preko hladne panakote i poslužiti. Možete ukrasiti sa komadićima voća ili malo šlaga, a i ne morate. 

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)