Slatkiši

SUTLIJAŠ SA CIMETOM I JABUKAMA: Zasladite dan omiljenom starinskom poslasticom (FOTO)

Recept naših baka.

31.01.2024 08:00

SUTLIJAŠ SA CIMETOM I JABUKAMA: Zasladite dan omiljenom starinskom poslasticom (FOTO)
shutterstock.com

Sutlijaš je jedan od onih klasičnih poslastica koje nikada ne izlazi iz mode. Međutim, dodavanjem cimeta i jabuka, možemo uneti novu dimenziju u ovaj tradicionalni recept. Evo kako da napravite ovaj ukusan desert koji će vam sigurno zagrejati dušu u hladnim danima.

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča
  •  4 šolje mleka
  •  1 šolja šećera
  • 2 jabuke
  • 1 kašika putera
  •  1 kašičica cimeta
  • Prstohvat soli
  •  Seckani bademi za posipanje (opciono)


Priprema:

U šerpu sipajte mleko i pustite da provri. Dodajte pirinač i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, mešajući povremeno, dok pirinač ne omekša i ne upije većinu mleka. U međuvremenu, oljuštite i narendajte jabuke. U drugoj šerpi, rastopite puter, dodajte narendane jabuke, cimet i malo šećera. Dinstajte dok jabuke ne omekšaju i ne karamelizuju se lagano. Kada je pirinač skuvan, dodajte šećer, so i kuvajte još nekoliko minuta dok se šećer ne otopi i sutlijaš ne dobije željenu konzistenciju.

Servirajte sutlijaš u činijama, prelijte karamelizovanim jabukama i pospite seckanim bademima za dodatnu teksturu i ukus.

Začinjeni dodatak tradicionalnom receptu

Dodavanje cimeta i karamelizovanih jabuka ovom klasičnom desertu daje mu potpuno novu dimenziju ukusa. Cimet donosi toplinu i aromu, dok karamelizovane jabuke doprinose slatkoći i osvežavajućem ukusu. Ovaj jednostavan dodatak može transformisati običan sutlijaš u raskošan desert koji će oduševiti vaše čulo ukusa.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)