Ako volite slatkiše koji spajaju sočnost, voćnu svežinu i blagu notu čokolade, kapri rolat je prava vikend poslastica za vas. Ovaj mekan i nežan biskvit u kombinaciji sa filom od jagoda i laganim čokoladnim prelivom podseća na omiljeni Kapri sladoled, ali u raskošnom kolač-izdanju. Idealno je posluženje uz kafu, za porodična okupljanja ili kada jednostavno želite da se zasladite nečim posebnim, a jednostavnim za pripremu.
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil sa jagodama:
- 400 g jagoda
- 200 ml vode
- 4-5 kašika šećera
- 1 puding ukusa vanile
Za žuti fil:
- 300 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 1 puding ukusa vanile
- 70 g maslaca
- 100 g kisele pavlake
Za preliv:
- 100 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvi i najvažniji korak u izradi ovog rolata je priprema savršene kore koja treba da bude vazdušasta i mekana. Kako bi se postigla ta savršena tekstura, potrebno je odvojiti belanca od žumanaca. Belanca treba umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer dok se ne dobije sjajna i čvrsta masa.
Jedno po jedno žumance se lagano dodaje, a potom se dodaju i ulje i mleko. U posebnoj posudi, brašno se meša sa praškom za pecivo i pažljivo se dodaje u smesu od jaja. Smesu treba izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada se korica ispeče, još toplu je potrebno pažljivo uviti zajedno sa papirom u oblik rolata i ostaviti sa strane.
Nakon što je korica spremna, sledeći sloj koji se priprema je voćni fil od jagoda.
Jagode treba iseckati na manje komade i staviti ih u šerpu. Dodajte šećer po ukusu i 100 ml vode, a zatim kuvajte oko 5 minuta dok jagode ne omekšaju. U preostalih 100 ml vode razmutite puding, koji se zatim dodaje u kuvane jagode. Brzo mešanje je ključno kako bi se fil zgusnuo.

shutterstock.com/Anastasia_Panait
Poslednji sloj koji upotpunjuje ovaj rolat je žuti fil. Ovaj sloj donosi kremastu, bogatu teksturu i karakterističan ukus. U malo mleka razmutite puding, dok ostatak mleka pomešate sa šećerom i stavite da proključa. Kada mleko proključa, razmućeni puding se sipa u njega i brzo se meša kako bi se dobio gust fil. Dok je fil još topao, dodajte iseckani maslac i mešajte dok se ne sjedini.
Kada se fil potpuno ohladi, treba ga umutiti mikserom da postane penast, nakon čega se dodaje kisela pavlaka i sve se dobro sjedini. Ovaj fil se zatim pažljivo premaže preko sloja fila od jagoda, čime se dobija savršen spoj.
Pažljivo uvijte rolat ponovo, sada sa oba fila u sredini.
Na kraju, istopite čokoladu i slatku pavlaku, i time prelijte rolat.
Uživajte!
Komentari (0)