Slatkiši

KAKO DA SKUVATE PUDING: Otkrivamo tajni sastojak koji mu daje nedoljiv kremast ukus!

Ukoliko ga pravite iz instant kesice pratite upustva na ambalaži.

11.01.2024 08:00

KAKO DA SKUVATE PUDING: Otkrivamo tajni sastojak koji mu daje nedoljiv kremast ukus!
shutterstock.com

Puding je vrsta slatkog deserta koji se nekad pripremao kuvanjem brašna, jaja, griza i putera u mleku na pari. Kao desert veoma je omiljen u Engleskoj, a danas se najčešće korsti instant verzija iz kesice koji je izmislio britanski apotekar Alfred Bird. Njegova supruga je bila alergična na jaja pa je umesto njih stavio skrob koji ima svojstvo da se kuvanjem zgusnu u krem. Ovaj polučvrsti, kremasti ili gusti slatkiš može se služiti topao ili hladan.

Ukoliko ga pravite iz instant kesice pratite upustva na ambalaži, samo vodite računa da ne stavite previše mleka i da vam smesa bude ujednačena i bez grudvica što ćete postići tako što ćete sadržaj dobro razmutiti u malo hladnog mleka i postepeno ga dodavati u toplo mleko.

Srećna republika vam poklanja originalni recept za puding od čokolade koji će ukusom nadmašiti sva vaša očekivanja.

Sastojci:

  • 1/2 šolje šećera
  • 3 kašike gustina
  • prstohvat soli
  • 2 velike šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • 50 gr čokolade

Priprema:

U šerpu stavite šećer, gustin i so. Dodajte pola šolje mleka i promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Preostalo mleko stavite da se zagreva do ključanja u drugoj šerpi. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i dodajte smesu od šećera i gustina. Kuvajte, neprestano mešajući i kad smesa postane kremasta dodajte istopljenu čokoladu i nastavite s kuvanjem dok se smesa ne zgusne.

Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter, pa nastavite da mešate dok se potpuno ne otopi i smesa postane glatka. Maslac će dati kremasti i bogat ukus pudingu koji sipajte u posudice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što ih stavite u frižider da se dodatno stegne. Može da se posluži uz malo šlaga, steruganu čokoladu ili komadiće badema.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)