Slatkiši

TULUMBE POSLE KOJIH ĆETE PRSTE DA POLIŽETE: Orijentalni dezert nikada nije bio lakši za pravljenje, a mnogi ga obožavaju!

Ako ste se zasitili kremastih kolača, ovo je prava poslastica za vas.

26.01.2024 08:00

TULUMBE POSLE KOJIH ĆETE PRSTE DA POLIŽETE: Orijentalni dezert nikada nije bio lakši za pravljenje, a mnogi ga obožavaju!
Shutterstock

Mnogi će reći da je prosto nemoguće odlučiti šta je bolje baklava ili tulumbe, ali ajde da ovaj put damo prednost hrskavim i slatkim tulumbama, a verujemo nećete se zadržati na samo jednoj. Iako ćete morati da izdvoite novac kako bi se u poslastičarnici počastili ovim predivnim dezertom, donosimo vam jednostavan recept da ih napravite u kućnoj varijanti, a evo i šta vam je potrebno za to.

Sastojci:     

  Za testo:

  • 400 ml vode

  • 150 ml ulja

  • 1 kašika šećera

  • 1 kašičica soli

  • 1/2 kg brašna

  • 5 jaja

Za sirup:

  • 1,4 l vode

  • 800 g šećera

  • 1 srednji limun - sok

I još:

  • 700 ml ulja

 

Priprema:

Priprema sirupa: U odgovarajuću dublju posudu sipati vodu, šećer i sok od limuna. Staviti to na šporet da provri, a kada provri smanjiti na srednju temperaturu i kuvati, od momenta ključanja, 15 minuta. Skuvan sirup skloniti sa ringle i pustiti da se ohladi.


Testo: U dublju posudu sipati vodu, ulje, šećer i so, pa staviti na vatru, da provri. Kada provri skloniti sa vatre i postepeno dodavati brašno, uz neprekidno mešanje. Mešati sve dok se ne dobije sjajna lopta od testa, koju treba ostaviti da se ohladi.


U hladno testo dodavati jedno po jedno jaje i rukom ih dobro sjediniti sa testom. Rukom rmesiti testo sve dok ne postane glatko. Ostaviti ga sa strane.  U dublju, širu, šerpu sipati ulje. U međuvremenu napuniti kalup za tulumbe, pripremljenim, testom i istiskivati testo u, hladno, ulje da se prži, onako kako taj kalup oblikuje pvaj dezert. Dužinu tulumbi odredite sami i svaku tulumbu, prilikom spuštanja u ulje, preseći nožem. Tulumbe treba u ulju da budu odvojene kada ih ubacujete jer će narasti, prilikom prženja.


Zatim staviti šerpu na vatru i uključiti na srednju temperaturu. Tulumbe će u početku, prilikom prženja, same da se okreću u ulju i kada postanu rumene možete uz pomoć viljuške da ih  ih okrećite, da sa svih strana kako bi jednako porumenele. Kada su tulumbe pržene, skloniti šerpu sa vatre i isključiti šporet. Rešetkastom kašikom vaditi tulumbe u, hladan, sirup. Ulje treba da se prohladi deset minuta a tulumbe, u sirupu, nekoliko puta preokrenuti i ostaviti sve dok ne stigne druga tura.


Na isti način radite sa ostatkom tulumbi  dok ima testa (uz obavezno ostavljanje ulja da se prohladi). Vaditi ih iz sirupa dgovarajuću posudu i na kraju ih preliti ih ostatkom šerbeta (sirupa). Za bolji užitak ostaviti ih u frižideru tokom noći pa služiti sutradan.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)