Tetka Saveta

DA LI JE BEZBEDNO ZA JELO JAJE KOME JE PROŠAO ROK TRAJANJA? Evo koliko su ona bezbedna za jelo nakon datuma utisnutog na ambalaži (FOTO)

Ovo je večita dilema svih onih kojima je ova namirnica u svakodnevnom jelovniku.

16.09.2023 09:54

DA LI JE BEZBEDNO ZA JELO JAJE KOME JE PROŠAO ROK TRAJANJA? Evo koliko su ona bezbedna za jelo nakon datuma utisnutog na ambalaži (FOTO)
shutterstock.com

Mnogima od nas se desilo da u frižideru zateknemo jaja, na čijoj kutiji piše da im je prošao rok trajanja. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, jaja najčešće stignu na police prodavnica samo nekoliko dana nakon što su snesena. Iako mogu imati datum isteka roka, obično se mogu koristiti i nedeljama nakon toga. Naime rok koji se nalazi na kutiji sa jajima uglavnom označava period kada je preporučljivo i najbolje je da se u tom peridu jaja iskoriste, međutim, ona su i neko vreme posle toga sasvim bezbedna za jelo.

Kada na jajima, kao i na mnogim drugim proizvodima piše “najbolje do”, to znači da se može očekivati da se posle naznačenog perioda kvalitet smanji, ali to ne znači da su ona pokvarena. 

- Rokovi isteka, rok upotrebe i drugi kodirani datumi se koriste kao pokazatelj kvaliteta hrane, a ne bezbednosti hrane. Sve dok se jajima pravilno rukuje tokom skladištenja, ona se i dalje treba smatrati bezbednim za konzumiranje - kaže Džejkob Tuel,  docent sa državnog univerziteta Severozapadnog Misurija.

shutterstock.com

Neizvesnost pri kupovini jaja kojima se bliži kraj roka

Stručnjaci koji su se bavila istraživanjem hrane navode da je veoma bitno da po kupovini jaja odmah stavite u frižider i to na njegovo najhladnije mesto. Temperatura bi trebalo da bude oko četiri stepena. Ukoliko se odmah po kupovini jaja odlože u frižider, smatra se da su bezbedna za korišćenje tri do pet nedelja od tad. 

Ukoliko jaja izvadite kako biste ih pripremili za jelo, to bi trebalo da bude u roku od dva sata. Sve vreme posle toga rizikujete da vazduh prodre kroz ljusku jajeta i da izazove prodiranje bakterija koje mogu da izazovu njegovo kvarenje. Iako boja žumanca i belanca može da varira, najbolji pokazatelj pokvarenosti jajeta jeste njegov miris

Shutterstock

Glavni pokazatelj pokvarenosti jaja je neprijatan miris, ako ga nema, bezbedna su za jelo

- Da bi se jaje smatralo pokvarenim, ono mora da razvije neprijatan miris. Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li postoje pukotine u jajetu, koje omogućavaju lak ulazak bakterija koje mogu da izazovu kvarenje - objašnjava Tuel.

Ukoliko jaja pravilno držite u frižideru, ako ona nemaju pukotine, niti neprijatan miris po razbijanju, nema razloga za brigu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)