Tetka Saveta

SVI POGREŠNO JEDEMO HLEB! Stručnjak za bonton iznenadila: Ključna je jedna stvar s nožem!

Džuli Lamberg Brnet, osnivač sidnejske škole za bonton, otkriva kakvo ponašanje za stolom je nedopustivo, posebno na nekom formalnom događaju.

22.04.2023 10:01

SVI POGREŠNO JEDEMO HLEB! Stručnjak za bonton iznenadila: Ključna je jedna stvar s nožem!
shutterstock.com

Mazati puter na parče hleba je nešto što radi većina ljudi, a da pri tom ne zna da je to potpuno pogrešno. Naime, kako je objasnila Džuli Lamberg Brnet, osnivač sidnejske škole za bonton, takvo ponašanje je neprihvatljivo, posebno na nekom formalnom događaju.

Ona je podelila nekoliko saveta za lepo i kulturno ponašanje za stolom tokom jela.

Pixabay.com

Mazanje putera preko cele kriške hleba je neprihvatljivo, prema bontonu

Ne grizite hleb

Opisujući šta zapravo treba da radimo u takvoj situaciji ona je rekla da parče hleba nikako ne treba mazati, niti seći nožem.

- Prema bontonu, parče hleba se drži iznad tanjira i prstima izlomite sitnije komade veličine jednog zalogaja. Tek tada u ruke uzimate nož i vrhom zahvatite puter i namažite komadić hleba. Nemojte da ga držati u vazduhu već neka ostene u tanjiru kako se mrve ne bi rasipale na sve strane - posavetovala je ona.

Gospođa Brnet je naglasila da ne treba mazati debeo sloj maslaca na komadiće hleba, niti vraćati nož koji ste već upotrebili u zajedničku posudu sa puterom.

- Neprihvatljivo je namazati ceo komad hleba pa ga potom seći nožem ili još gore gristi. Vrlo je neučitivo razgovarati sa ljudima za stolom dok držite nož ili viljušku u ruci. To je isto kao kad pričate s punim ustima. Umesto toga, pre nego što započnete razgovor spustite pribor u tanjir - naglasila je ona. 

Pixabay.com

Salveta se drži isključivo u krilu, a ako ste gost sa stola je uzimate tek posle domaćina

Korišćenje salvete

Kad je u pitanju korišćenje salvete za stolom, i tu postoje stroga pravila.

- Kao gost nikad ne uzimajte svoju salvetu i nemojte je stavljati u krilo pre nego što to prvo uradi domaćin za stolom. Potpuno je neprihvatljivo stavljati salvetu oko vrata, već isključivo u krilo, malo niže ispod struka. Kad završite obrok, salvetu pažljivo uzmite vodeći računa da vam ne ispadaju mrve svuda okolo i sklopljenu je vratite na sto levo od tanjira, nikako u njega - posavetovala Džuli Lamberg Brnet.

Ona je naglasila da prilikom jela sa stola treba ukloniti mobilni telefon ili ključeve jer je veoma neučtovo te predmete držati na stolu prilikom obedovanja.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)