Tetka Saveta

5 STVARI BEZ KOJIH NIJEDAN USKRS NE SME DA PROĐE, A NIJE FARBANJE JAJA! Ovo morate znati!

Ukoliko ovog Uskrsa želite da vaš praznični sto zasija, donosimo vam savete kako da lako i efektno ukrasite svoj dom.

21.04.2022 13:00

5 STVARI BEZ KOJIH NIJEDAN USKRS NE SME DA PROĐE, A NIJE FARBANJE JAJA! Ovo morate znati!
printscreen-pinterest/tiktok

Praznici su doba porodičnog okupljanja i slavlja. U tim trenucima se trudimo da svoje ukućane počastimo najukusnijim đakonijama ali i da se ta svečana atmosfera oseti i vidi u našem domu. Portal Srećna Republika vam u susret Uskrsu donosi 5 sjajnih ideja i trikova, koji će od vašeg doma napraviti pravu bajku.

1. Ukras za sto

Za ovu jednostavnu i efektnu dekoraciju za vaš uskršnji sto trebaće vam visoka cilindrična vaza od providnog stakla, kartonska rolna od kuhinjskog ubrusa, veštačko cveće, granje i lišće po izboru i plastična jaja ili jaja u boji od stiropora. U središte kartonske rolne smestite buket koji ste napravili od kombinacije veštačkog cveća i granja. To mogu biti lale, kao na snimku, ali i bilo koje drugo cveće koje može da stane u rolnu.

Rolnu zatim stavite u sredinu vaze i pridržavajući je na mestu, polako popunjavajte prostor oko rolne šarenim jajima od plastike ili stiropora. Efekat će biti još bolji ako uspete da nađete jaja u različitim veličinama, jer će dati razigraniju dimenziju vašem ukrasu. Kada vazu napunite do vrha i kada se uverite da se karton rolne ne vidi i da ne mrda, ukras stavite na sred svoje uskršnje trpeze i dopustite da se vaši ukućani dive vašoj rukotvorini.

2. Uskršnje salvete

Za ove dekorativne i simpatične tanjire će vam trebati četvrtasta platnena salveta, parče kanapa i jedno lepo obojeno jaje koje ćete nameniti svakom ukućaninu. Pored toga, za poslavljanje tanjira, trebaće vam lep set posuđa koje inače koristite za proslave, escajg koji vam je namenjen za tu svrhu, platneni četvrtasti podmetač i okrugli podmetač od pletenog ratana ili rafije. Da biste napravili zeku od salvete, prvo salvetu presavijte na pola u dva trougla, pa još jednom na pola u trouglove.

Zatim tako presavijenu salvetu urolajte od vrha ka dnu kao palačinku, kako biste dobili traku čiji se krajevi sužavaju. Nakon toga, presavijte je uzduž na pola, ostavljajući u sredini mesto za jaje a krajeve vežite čvrsto kanapom, tako da formiraju uši zeca. Namestite ih ako treba da budu simetrične. U sredinu salvete stavite jaje pa postavite sto. Prvo stavite četvrtasti platneni podmetač, pa preko njega pleteni kružni podmetač. Preko njega stavite tanjir i sa strane escajg. U sredinu tanjira stavite svoju zeka-salvetu sa jajetom i to je to!

3. Venac u obliku zeke

Ukoliko želite da dekorišete svoja vrata ili neku praznu površinu u domu originalnim vencem, usudite se da napravite ovaj u obliku zeke. Trebaće vam suvo granje, cvećarska žica, klješta, veštačko cveće i zelenilo, kao i tanka žica iz gvodžare. Od suvog granja napravite dva manja venca, jedan u kružnom obliku a drugi u obliku srca i pričvrstite ih cvećarskom žicom.

Zatim venac u obliku srca stavite iznad okruglog venca, te špicasti kraj prvog venca pričvrtite cvećarskom žicom za sredinu gornjeg dela kruga i tako ćete dobiti venac u obliku zekine glave. Nakon toga, plastične bukete i zelenilo podelite na individualne cvetove i grančice, kako bi venac bio bogatiji i po sopstvenoj želji ih uglavljujte između grana kružnog venca, sve dok ne bude skroz prekriven cvetovima, lišćem i grančicama. Zatim na spoju između dva venca ali sa zadnje strane napravite petlju od obične žice, koja će vam poslužiti da venac okačite na ulazna vrata, kapiju ili neku drugu površinu.

4. Dekoracija stola

Pored uskrasa za sto i slatkih uskršnjih tanjira, valja se pozabaviti i dekoracijom ostatka stola. Sto prekrijte lepim stolnjakom u nežnim pastelnim bojama. Ukras stavite na centar stola, pa postavite tanjire u skladu sa brojem ukućana. Kada vidite koliko vam je prostora ostalo na stolu, rasporedite ostatak ukrasa. Naš predlog je da na nekoliko mesta stavite dekorativnu slamu i da u njeno središte stavite figurice u obliku zeka ili pilića.

Pored toga, ukoliko vam veličina stola to dozvoljava, stavite lepe šoljice za čaj sa tacnom na sto, mogu biti i rasparene. U njih sipajte vodu pa ih koristite kao mini vaze i stavite u njih sveže cveće, jedan veći cvet ili tri manja. To mogu čak biti i bele rade ili cveće iz vaše bašte ako ga imate, jer će oni zajedno sa rasparenim šoljicama ostaviti originalan efekat.

5. Slatka potraga za blagom

Ukoliko želite da okupirate mališane i obradujete ih nečim slatkim za praznik, učinite to tako da iznenđanje postane deo vaše kućne dekoracije ili dekoracije vašeg vrta. Kupite uskršnje čokoladne đakonije, u obliku zeke, pileta, jagnjeta, kao i manjih i srednjih čokoladnih jaja.

Strateški ih rasporedite po domu ili vrtu na skrivenim mestima i svakom detetu dajte spisak slatkiša koje bi trebalo da nađe. Dete koje prvo nađe sve slatkiše, dobija veeeliko čokoladno jaje kao nagradu, a ostali dobijaju sve slatkiše koje su uspeli da pronađu do tada. I naravno, komad velikog čokoladnog jajeta, jer je lepota praznika u deljenju i ne  postoji bolji trenutak da vaša deca to nauče.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)