Zanimljivosti

OVAKO SVI JEDEMO PIRINAČ, A U JAPANU JE TO STROGO ZABRANJENO! (VIDEO)

U kulturi Zemlje izlazećeg Sunca postoje mnoga pravila, posebno kada je u pitanju ishrana, a jedno se posebno izdvaja i morate ga usvojiti odmah po dolasku u tu zemlju.

11.10.2022 10:01

OVAKO SVI JEDEMO PIRINAČ, A U JAPANU JE TO STROGO ZABRANJENO! (VIDEO)
pexels.com

Kao i kod svih naroda i u Japanu postoje odeređena sujeverja. Iz strahova koji iz njih proizlaze Japanci ne čine određene stvari verujući da će im doneti nesreću. Jedno od pravila kojeg se strogo pridržavaju odnosi se na način jedenja pirinča.

Naime, po starom japanskom pravilu nikad ne treba zabadati štapiće u hranu, a posebno ne u pirinač, jer se samo na sahrani štapići zabodu u posudu s tom namirnicom i tako ostave na oltaru. Ovo je jedno od osnovnih sujeverja u Japanu za koje malo koji turista zna. Zato se nemojte začuditi ako vas Japanci čudno gledaju, pomalo i sa strahom, kada štapiće nakon ili tokom jela ostavite ubodene u činiju iz koje jedete.

Postoji i niz drugih pravila u Japanu kojih se pripadnici naroda te zemlje strogo pridržavaju tokom obedovanja.  Kada govorimo o upotrebi štapića za jelo, pravilno je da ih odložite spojene na ivici činije. Hrana se obično služi u više posuda iz kojih će se svi za stolom posluživati. Tokom obroka se nikada ne priča i ne smeje, posebno ne punih usta, ali je zato dozvoljeno mljackate i pravljenje raznih drugih zvukova tokom jela. Na taj način se pokazuje uživanje u obroku. 

Duvanje nosa u javnosti smatra se veoma lošim manirom, a ako se to radi tokom obroka, situacija je još gora.

Poneka japanska pravila slična su onima koja se poštuju i u našoj kulturi. Tako je Japancima čast veoma važna. Oni su poznati kao veoma skromni, krotki, ponizni i tu poniznost cene i kod drugih. Jedan od najvećih društvenih prekršaja je ponižavanje, omalovažavanje ili sramoćenje drugih ljudi u javnosti. Onaj ko to uradi osramotiće ne samo žrtvu, već i sebe, piše Travelmagazin.

Takođe, još  jedna stvar ih može veoma povrediti – ukoliko u njihov dom uđete obuveni. Zato obavezno poštujte taj običaj i nakon izuvanja ćete dobiti papuče u kojima nikada nemojte gaziti po tatamiju (podnoj podlozi).

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)