Oko sveta

Da li ste znali da u našoj blizini postoji jezero u kom spava crveni, krilati konj? Ovu prirodnu lepotu morate posetiti, ali legende koje se za nju vezuju LEDE KRV U ŽILAMA!

Prelepo jezero smešteno je na Durmitoru u Crnoj Gori, a svojom lepotom oduzima dah, baš kao i priče o njegovom poreklu.

15.09.2022 10:17

Da li ste znali da u našoj blizini postoji jezero u kom spava crveni, krilati konj? Ovu prirodnu lepotu morate posetiti, ali legende koje se za nju vezuju LEDE KRV U ŽILAMA!
shutterstock.com

Zaboravite na Švajcarsku i neke druge živopisne destinacije za koje se vezuju nestvarna prirodna bogatstva, jer takve čari podjednako možete iskusiti i u našoj zemlji, ali i u regionu. Naime, iako većina ljudi svakog leta u Crnu Goru hrli sa željom da se okupa u moru i uživa na plažama i na Suncu, ta zemlja obiluje prirodnim "poslasticama" namenjenim onima koji ne žele da pod obavezno leto provedu na primorju. 

Jedna od takvih destinacija je i veoma posebno jezero koje možda nema najprivlačnije ime, ali za koje se vezuje izuzetno zanimljivo poreklo. Reč je o Vražjem jezeru sa kog se pruža božanstven pogled na prirodni rezervat nacionalnog parka Durmitor, a koje svojim izgledom definitivno sve ostavlja bez daha. Smatra se jednim od najmisterioznijih destinacija u Crnoj Gori, a poslednjih godina je među turistima posebno popularno. Nalazi se na devetom kilometru puta Žabljak-Nikšić, na nadmorskoj visini od 1.411 metara. 

Jezero je tirkizne boje i godinama mami turiste svojom ušuškanošću na visoravni. Oko njega se nalaze pašnjaci, a posetioci mogu da osete i lepotu seoskog turizma. Jezero je nastalo topljenjem snega i sakupljanjem atmosferske vode, pa ona često brzo nestaje isparavanjem jer je jezero izloženo Suncu i jakim vetrovima. 

Dugačko je oko 630 metara, a široko 186. Prosečna dubina jezera je oko 4 metra, a tamo gde je najdublje ona iznosi i do 11 metara.

Temperatura vode tokom leta bude od 15 do 20 stepeni i smatra se jednim od najtoplijih jezera na Durmitoru. Međutim, iako je za neke jezero prilično hladno i može izazvati grč tokom ulaska, mnogi ne odolevaju da uđu u njega i da se okupaju. Ipak, prema nekim lokalnim pričama, ko god je pokušao da prepliva Vražje jezero, utopio se, pa opreza nikad dovoljno. 

Od svega su, međutim, najinteresantnije legende koje prate ovaj prirodni dragulj. Prema jednoj od njih, na dnu Vražjeg jezera živi crveni krilati konj. On tokom posebno vedrih noći, kada zvezde na nebu sijaju najintenzivnijim sjajem, vodi ljubav s kobilama koje borave u blizini vode.

Budući da nakon odnosa on svaku kobilu ritne u stomak kako se ne bi oždrebila i na svet donela još jednog poput njega, jednom prilikom mu to nije pošlo za rukom pa je ženka oždrebila krilatog konja Jabučila. Prema legendi, čuveni vojvoda Momčilo je baš na tom konju začas preleteo sa Pirlitora na Durmitor.

Druga legenda govori o vilama i zverima koje su naseljavale jezero i obližnju šumu. Kada je grom udario u borovu šumu na Durmitoru, vatra se razbuktala i zveri su se razbežale, a vile odletele ka nebu, dok su se vrag i vražica sklonili usred jezera. Na tom mestu su napravili dvorac gde i dan danas žive. Mnogi smatraju da su oni "krivi" što je jezero toliko hladno i zbog činjenice što se hladnoća širi naokolo. Zbog tog narodnog verovanja je jezero i dobilo ime Vražje.

Još jedna legenda ledi krv u žilama jer kaže da devojke ne treba da plivaju u ovom jezeru jer ih vrag može povući i odvesti u svoj dvorac. Isto važi i za mladiće koje će "ukrasti" vražica. Mit kaže da se ponekad vrag pojavljuje na obali jezera u sumrak u obliku ogromnog konja, a ponekad i u liku vola.

Jezero nije usamljeno. Samo 500 metara dalje od njega nalazi se Riblje jezero, čime se ukupan broj takvih prirodnih destinacija za kupanje na Durmitoru penje na 18. Vražje jezero je međutim, među popularnijim i turisti su oduševljeni njegovom lepotom, te na društvenim mrežama svakodnevno dele atraktivne slike iz njegovog okruženja. Tako da, ukoliko ste u blizini, svratite i opustite se u prirodnoj lepoti i na zdravom vazduhu odmarajući oči uz pejzaž koji zaista oduzima dah.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)