Srbija

ZAPLAKAĆETE KAD ČUJETE KOJA TUGA SE KRIJE IZA IMENA PALIĆKOG JEZERA! Tajna o kojoj se godinama ćutalo!

Paličko jezero danas je jedna od omiljenih turističkih destinacija, kako posetilaca iz Srbije, tako i onih iz inostranstva. Međutim, malo ko će zadržati suzete kada čuje kako je ove jezero dobilo ime.

08.10.2022 11:01

ZAPLAKAĆETE KAD ČUJETE  KOJA TUGA SE KRIJE IZA IMENA PALIĆKOG JEZERA! Tajna o kojoj se godinama ćutalo!
shutterstock.com

Srbija je bogata brojnim prirodnim lepotama i to je svakako jedno od naših najvećih blaga. Posetioci širom sveta nisu imuni na njihove čari.

Jedna od omiljenih destinacija je i Palićko jezero. Na samo 8 kilometara od Subotice, ušuškan vojvođanskim salašima, nalazi se Palić. To je malo mesto koje čini okolinu mirnog i lepog istoimenog jezera. Samo jezero je okruženo prelepo uređenim šetalištem sa mnoštvom restorana i kafića. 

Palićko jezero nezaobilazna je destinacija đačkih ekskurzija i izleta. Njegova mirnoća svakako daje dodatni šmek i mogućnost prepuštanja sopstvenim mislima, daleko od gradske vreve. Ipak, ovo jezero krije jednu tajnu. 

Kako legenda kaže, ono je nastalo od suza jednog pastira Pavla, koji je ovde čuvao svoje stado i u jednom trenutku ga izgubio. Nije mogao da zaustavi suze, te je isplakao čitavo jezero. Taj skup suza zato je i dobio ime po Pavlu – Palićko jezero. To nije zaustavilo druge pastire da ovde dovode stoku, koja se kupala u Pavlovim suzama. Vremenom se ustalilo i verovanje da je jezerska voda lekovita.

Subotički lekari su rešili da naprave kupališta i banju na jezeru, a voda se koristila i za dobijanje sode. Vremenom je jezero postalo omiljeno letovalište, čak i mondenskog plemstva i građana Habzburške monarhije. Svedoci tog doba su i dalje u Paliću, a u pitanju su velelepne građevine, letnjikovci i vikendice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)