Zanimljivosti

VREME VEČERE U EVROPSKIM ZEMLJAMA: Norvežani poslednji obrok imaju kada Srbi ručaju, Španci baš kasno, a evo i šta jedu

Narodi na severu Evrope najčešće jedu ribu i meso za večeru, Italijani pastu uz obaveznu čašu vina, a Nemci kolenice i kobasice uz pivo

26.08.2022 19:00

VREME VEČERE U EVROPSKIM ZEMLJAMA: Norvežani poslednji obrok imaju kada Srbi ručaju, Španci baš kasno, a evo i šta jedu
Foto: Shutterstock

Navike ljudi kad su obroci u pitanju često se razliku u zavisnosti od podneblja. Tako, recimo, narodi na severu Evrope kao što su Finci ili Norvežani večeraju za naše pojmove izuzetno rano već u 16.30 dok najkasnije jedu Potrugalci i to u 22 sata uveče. Razlike su jasne i u izboru namirnica, ali i načinu serviranja. Tako Italijani od večere prave gozbu, obavezno se jede testenina, a umesto vode ili soka pije se isključivo vino.

Srećna republika donosi zanimljive običaje kad je u pitanju večera kod evropskih naroda.

Pixabay.com

Đveđani su posebno ponosni na svoje ćufte koje, između ostalog, jedu i za večeru

Šveđani, Norvežani, Finci

Najvredniji, kad je u pitanju večera, su Norvežani. Za večeru najčešće jedu ribu ređe neku drugu vrstu mesa. Kod njih se večera praktično računa od 13 do 17 sati mada većina ovaj obrok konzumira oko 16. 30. To za Norvežane ipak nije poslednji obrok u danu. Imaju i kveldsmat što u bukvalnom prevodu znači večernja hrana. Obično se jede oko 21.00 čas, a uglavnom ga čini parče hleba, paradajz i kuvano jaje.

Sličan ritam obroka imaju Finci koji večeraju između 16.30 i 17.30 odnosno Šveđani koji večernji obrok jedu između 17 i 18 sati. Na meniju je najčešće žuta čorba od graška začinjena svinjetinom, švedske ćufte i tanjir tankih palačinki serviran sa brusnicama koje su tradicionalna večera u Švedskoj četvrtkom uveče.

Pixabay.com

Španci ne mogu za večeru bez svoje Serano pršute

Španci, Italijani, Portugalci

Španci imaju vrlo bogatu kuhinju i poznati su gurmani. Za razliku od naroda sa severa Evrope u Španiji se večera dosta kasno tek oko 21 sat. Pošto im je ručak (služi se oko 16h)  izuzetno obilan za večeru biraju laganiji obrok koji se najčešće sastoji od salate, pršute, suhomesnatih proizvoda, sira ili čak jedu samo jogurt ili voće. Sličan ritam obroka imaju i Italiji, ali oni od večere prave gozbu. Najčešće se služi oko 20 sati i u pitanju je kompletan obrok od predjela do glavnog jela i deserta. Paste su obavezan deo obroka a uz večeru se služi isključivo vino.

Najkasnije jedu Portugalci i kod njih večera počinje u 22 a često se protegne i posle 23 sata. To je i glavni obrok u danu, a tradicionalno se jede riblji paprikaš.

Pixabay.com

Nemci najčešće večeraju pečene kobasice koje zalivaju sa pivom

Nemačka, Francuska, Velika Britanija

Nemci su ljubitelji mesa, pa je njihova kuhinja bogata jelima sa svim mogućim vrstama mesa uključujući i divljač. Najčešće večeraju oko 19. 30 i to je vreme za druženje s prijateljima u kafani. Večera je vreme za svinjsku kolenicu i kobasice sa roštilja, a sve se zaliva pivom. Francuzi kao veliki grumani uživaju u svakom obroku i svakom zalogaju. Večeraju oko 20 sati i tada je na trpezi bogat obrok od domaće supe, zatim sledi glavno jelo najčešće stek, paste ili pirinač uz komad sira i čašu vina.

Englezi kao tradicionalisti drže se svojih  običaja pa se večera servira između 18.30 i 20 sati. Tipična britanska večera se sastoji od mesa i 2-3 vrste povrća od čega je jedan obavezan krompir. Od mesa najčešće jedu  govedinu, janjetinu ili svinjetinu.

Darko Ljubenović

Ništa lepše od gibanice s jogurtom ili kiselim mlekom za srpsku večeru

Srbi, Bosanci, Makedonci

U Srbiji se najčešće večera oko 20 sati, a na trpezi se nađe laganiji obrok kao što je parče hleba sa puterom džemom ili medom. Nekad to bude gibanica ili projara uz kiselo mleko ili jogurt. Sličan je i obrok u BiH s tim što oni za večeru najviše preferiraju razne vrste pita. Vreme večere i kod Makedonaca je isto kao i kod drugih balkanskih naroda, a najčešće se jede pogača sa sirom, vrući uštipci ili palačinke sa džemom.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)