Slatkiši

DOMAĆI EKLERI KOJI SE TOPE U USTIMA: Oduševite svoje najdraže za Božićnom trpezom

Kolači za sve generacije.

07.01.2024 08:00

DOMAĆI EKLERI KOJI SE TOPE U USTIMA: Oduševite svoje najdraže za Božićnom trpezom
Pixabay.com

Ekleri su kolači popularni širom sveta. Testo za ovu poslasticu je nalik onoj koja se koristi za princes krofne pa ni ne čudi što ih u Srbiji svi obožavaju. Smesa od koje se prave dno i poklopac su potpuno iste samo što se umesto u krug izvlače trakice dužine 10 cm. Mogu se punti raznovrsnim filovima, međutim, najpopularniji je onaj od čokolade. Po želji se mogu dodati i komadići voća.

Srećna Republika donosi vam redlog za pravu božićnu poslasticu u kojoj će uživati cela porodica. Evo kako da napravite eklere punjene čokoladnim filom.

Sastojci:

Smesa za testo:

  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 kašika oštrog brašna ( punih )
  • 3 jaja

Krem:

  • 3 žumanca
  • 300ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

 

Priprema:

U šerpu, na ringlu staviti vodu i ulje. Kad provri sklonite sa vatre, pa dodajte brašno uz mućenje. Kad se smesa sjedini i postane gusta ostavite da se hladi. U mlaku smesu dodajte 2 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i treće. Nekad su jaja malo krupnija pa je na ovu meru dovoljno dva. Ako je i dalje pregusta da bi išla u špric dodajte i treće pa izmutite mikserom. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu cik – cak izvucite trakice dužine 10 cm. Pecite 20-25 minuta zavisno od rerne,15 minuta nikako ne otvarajte rernu. Ostaviti da se hlade. Kada se ohlade preseći ih horizontalno.

Dok se peku pripremajte krem. Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, zatim sklonite sa vatre id odajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se skroz ohladi.

Ulupajte slatku pavlaku, pa  dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje. Napunite špric kremom pa nanesite na donji deo eklera fil i poklopite sa gornjim delom. Preko čokoladnog fila sa špricem takođe možete da nanesete umućenu slatku pavlaku ili šlag. Na kraju pospite šećerom u prahu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)