Slatkiši

ŽERBO KOCKE, KLASIK KOJI ODOLEVA TRENDOVIMA: Recept za posni kolač koji ćete s ponosom izneti na trpezu

Laka i brza priprema tradicionalne poslastice koju svi vole.

17.12.2023 08:00

ŽERBO KOCKE, KLASIK KOJI ODOLEVA TRENDOVIMA: Recept za posni kolač koji ćete s ponosom izneti na trpezu
shutterstock.com

Iako izvorno potiče iz Mađarske, žerbo kolač, odnosno žerbo kocke rado su viđene i na trpezama u domovima širom Srbije. Sastojci za pripremu su jednostavni i u najvećem broju slučajeva bilo ih je u svakom domaćinstvu, pa i ne čudi što su popularni žerbo (negde i žarbo) domaćice do početka devedesetih često pravile kao nedeljni kolač.

Vremenom, žerbo kocke su donekle potisnuli kupovni kolači, ali one prave domaćice nisu odustale od pravljenja ovog klasika. Osmišljena je i posna verzija žerboa čiji se recept se tek donekle razlikuje od mrsnog žerbo kolača, a po ukusu nimalo ne zaostaje.

Sastojci:

  • 250 ml kisele vode
  • 500 g mekog brašna
  • kesica suvog kvasca (7 grama)
  • 230 ml ulja
  • 400 g šećera
  • 300 g oraha
  • tegla pekmeza od kajsija
  • 150 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

U mlaku kiselu vodu dodajte suvi kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta.

U činiju sipajte 350 grama brašna, pa dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo. Tokom mešenja dodajte preostalo brašno da bi testo bilo glatko, kao i 200 mililtara ulja. Umešeno testo ostavite pola sata da odstoji.

Sameljite orahe, a po želji deo odvojite i iseckajte.

Mlevene (i seckane) orahe pomešajte sa šećerom i ostavite sa strane.

Podelite testo na četiri dela. Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jedan deo testa, pa ga razvucite oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći kolač.

Tepsiju podmažite uljem, pospite brašnom, pa spustite prvi deo testa, lagano ga izbockajte viljuškom, pa ga premažite pekmezom od kajsija. Preko pekmeza pospite mešavinu oraha i šećera, pa odozgo stavite drugu razvučenu koricu. Nastavite da ređate kolač na isti način: koricu izbockajte, premažite je pekmezom od kasija,pa odozgo sipajte orahe sa šećerom. Samo poslednju koricu žerboa nemojte ni bockati, ni premazivati pekmezom.

Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok gornja korica blago porumeni.

Kad se kolač ohladi, prelijte ga glazurom.

U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu posnu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se ulje i čokolada sjedine prelijte ih preko kolača i ostavite da se stegne, pa sutradan secite i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)