Iako izvorno potiče iz Mađarske, žerbo kolač, odnosno žerbo kocke rado su viđene i na trpezama u domovima širom Srbije. Sastojci za pripremu su jednostavni i u najvećem broju slučajeva bilo ih je u svakom domaćinstvu, pa i ne čudi što su popularni žerbo (negde i žarbo) domaćice do početka devedesetih često pravile kao nedeljni kolač.
Vremenom, žerbo kocke su donekle potisnuli kupovni kolači, ali one prave domaćice nisu odustale od pravljenja ovog klasika. Osmišljena je i posna verzija žerboa čiji se recept se tek donekle razlikuje od mrsnog žerbo kolača, a po ukusu nimalo ne zaostaje.
Sastojci:
- 250 ml kisele vode
- 500 g mekog brašna
- kesica suvog kvasca (7 grama)
- 230 ml ulja
- 400 g šećera
- 300 g oraha
- tegla pekmeza od kajsija
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U mlaku kiselu vodu dodajte suvi kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta.
U činiju sipajte 350 grama brašna, pa dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo. Tokom mešenja dodajte preostalo brašno da bi testo bilo glatko, kao i 200 mililtara ulja. Umešeno testo ostavite pola sata da odstoji.
Sameljite orahe, a po želji deo odvojite i iseckajte.
Mlevene (i seckane) orahe pomešajte sa šećerom i ostavite sa strane.
Podelite testo na četiri dela. Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jedan deo testa, pa ga razvucite oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći kolač.
Tepsiju podmažite uljem, pospite brašnom, pa spustite prvi deo testa, lagano ga izbockajte viljuškom, pa ga premažite pekmezom od kajsija. Preko pekmeza pospite mešavinu oraha i šećera, pa odozgo stavite drugu razvučenu koricu. Nastavite da ređate kolač na isti način: koricu izbockajte, premažite je pekmezom od kasija,pa odozgo sipajte orahe sa šećerom. Samo poslednju koricu žerboa nemojte ni bockati, ni premazivati pekmezom.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok gornja korica blago porumeni.
Kad se kolač ohladi, prelijte ga glazurom.
U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu posnu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se ulje i čokolada sjedine prelijte ih preko kolača i ostavite da se stegne, pa sutradan secite i služite.
Komentari (0)