Miris medenjaka dok se peku unosi posebnu draž u svaki dom tokom praznika. Omamljujući miris meda i cimeta budi sva čula.
Ovi kolačići često se prave za Božić i u njima uživaju i deca i odrasli. Srećna Republika donosi vam recept za medenjake s medom i cimetom koji će vas osvojiti.
Sastojci:
- 400g brašna
- 140g šećera u prahu
- 60g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina /klinčić, anis i cimet)
Priprema:
Sjediniti sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati. Na najnižoj temperaturi otopiti med i maslac i ostaviti da se prohladi. Posebno malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto i to minimum dva dana.
Nakon što odstoji, izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm ( u svakom slučaju ne treba biti debelo jer testo naraste). Ukoliko želite da uneste malo kreativnosti u vaše medenjake, možete raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ne postoji određena temperatura ili vreme pečenja jer se u mnogome razlikuje od kvaliteta i načina rada pećnice. Međutim, medenjaci moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja.
Komentari (0)