Slatkiši

EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJSOČNIJE MEDENJAKE: Zasladite praznike starinskom poslasticom koja odoleva vremenu

I miris i ukus.

02.01.2024 15:15

EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJSOČNIJE MEDENJAKE: Zasladite praznike starinskom poslasticom koja odoleva vremenu
shutterstock.com

Miris medenjaka dok se peku unosi posebnu draž u svaki dom tokom praznika. Omamljujući miris meda i cimeta budi sva čula.

Ovi kolačići često se prave za Božić i u njima uživaju i deca i odrasli. Srećna Republika donosi vam recept za medenjake s medom i cimetom koji će vas osvojiti.

 

Sastojci:

  • 400g brašna
  • 140g šećera u prahu
  • 60g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 kašike meda
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenih začina /klinčić, anis i cimet)

 

Priprema:

Sjediniti sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati. Na najnižoj temperaturi otopiti med i maslac i ostaviti da se prohladi. Posebno malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto i to minimum dva dana.

Nakon što odstoji, izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm ( u svakom slučaju ne treba biti debelo jer testo naraste). Ukoliko želite da uneste malo kreativnosti u vaše medenjake, možete raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ne postoji određena temperatura ili vreme pečenja jer se u mnogome razlikuje od kvaliteta i načina rada pećnice. Međutim, medenjaci moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)