Jabuke u šlafroku su tačnije pohovane jabuke. Mnogi koji nisu imali priliku da im mame ili bake prave ovu poslasticu kada su bili deca, propustili su mnogo toga, ali evo prilike da sve nadoknade, bilo da spremaju sebi ili mališanima. Nekada je ovo bio jedan od omiljenih dečijh slatkiša, pa nije čudo što mnoge upravo osobe mirisi pohovanih jabuka vraćaju u detinjstvo i vreme najlepših uspomena.
Pohovane jabuke mogu da se prave zapečene u rerni ili pržene u tiganju. Ukoliko niste jeli kao dete ovaj slatkiš, onda će i vam probuditi sva čula. Recept možete prilagoditi svojim potrebama, pa tako možete smanjiti količinu ulja na kom ih pečete u rerni ili pržite u tiganju. Originalni recept koje su nam bake spremale je predviđao njihovo spremanje i prženje na masti, pa ukoliko želite da iskusite pravu slast, možete ulje zameniti mašću. Još nešto karakteristično za njih je da moraju mirisati na cimet.
Sastojci:
- 3 veće jabuke
- sok limuna
- jaje
- 2 dl piva
- 200 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- kašičica šećera
- polovina kašičice soli
- 3 kašike brašna
- kašičica cimeta
- 2 kašike ulje za prženje ili više, po potrebi
Priprema:
Oljuštiti i očistiti jabuke, iseći ih na kolutove i preliti limunovim sokom da ne potamne. U posudu za mešanje sipati sve sastojke i dobro promešati mikserom, dok se ne dobije smesa nešto gušća nego za palačinke. U dubljem tiganju zagrejati ulje, jabuke bi trebalo da se prže u dubokom ulju. Svaki od kolutova uvaljati u brašno u koje ste umešali cimet, a zatim potopiti u smesu. Pržiti u ulju nekoliko minuta dok testo ne dobije zlatno-žutu boju. Jabuke nakon prženja ocediti na papirnom ubrusu, kako bi ubrus upio višak ulja.
Servirati toplo, po želji dodati prah šećer, čokoladnim preliv, sladoled ili džem.
Uživajte!
Komentari (0)