Specijaliteti sa roštilja su dobro poznati brend domaće kuhinje. Ono što će vam svako potvrditi jeste da su najbilji oni koji se prave u južnim srpskim krajevima. Leskovački uštipci nadaleko su poznati, a sada ih možete i sami napraviti u sopstvenom domu.
Ovi sočni mesni zalogaji jednostavno se prave, ali je veoma važno napraviti dobar odnos začina. Dodatak kačkavalja daje im poseban šmek zbog kojeg su oni tako sočni i tope se u ustima.
Evo kako da napravite uštipke od mlevenog mesa sa kačkavaljem.
Sastojci:
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- par čenova belog luka
- pola veze seckanog peršuna
- pola šolje rendanog kackavalja (oko 100g)
Suvi sastojci:
- 5-6 kasika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika vegete
- 1 kašicica soli
- mast za prženje
Priprema:
Narendati crni i beli luk ili izmiksati u blenderu sa malo vode da se dobije kaša. Umutiti jaja, ulje, vodu, dodati meso peršun, luk i kačkavalj.
Možda vas zanima…
Pomešati suve sastojke i umešati u smesu sa mesom. Ostaviti desetak minuta da odstoji. Smesa treba da bude ređa, ali ako je jako retka dodati još malo brašna. Zagrejati mast, vaditi uštipke malom kašikom pošto fino narastu i pržiti sa obe strane dok ne porumene. Vaditi na ubrus i ostaviti da se prohlade, mnogo su ukusniji kada se jedu mlaki.
Ukoliko volite pikantije jelo, u smesu možete dodati kašičicu mlevene, ljute paprike.
Komentari (0)