Jela sa mesom

NAJKREMASTIJA BELA PILEĆA ČORBA: Topli zalogaj koji će vas okrepiti u zimskim danima

I miris i ukus.

19.02.2024 08:00

NAJKREMASTIJA BELA PILEĆA ČORBA: Topli zalogaj koji će vas okrepiti u zimskim danima
shutterstock.com

Bela pileća čorba je jedno od najomiljenijih jela u domaćoj kuhinji, sa bogatom tradicijom i dugom istorijom. Ovo ukusno jelo se priprema od svežeg pilećeg mesa, povrća i začina, sa dodatkom kisele pavlake koja mu daje specifičan ukus.Pileća čorba se smatra jednim od najstarijih jela na Balkanu, a recepti za ovu čorbu se prenose s kolena na koleno. Njeni koreni sežu duboko u tradiciju domaće kuhinje, a svaka porodica ima svoj specifičan recept koji čuva kao tajnu.

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 600 grama piletine
  • 2 srednje šargarepe
  • 100 grama celera
  • 3 srednja krompira
  • Malo korena peršuna i pašknata
  • 2 kašičice soli
  • bibera po ukusu
  • 1- 2 lista lovora (po želji);
  • oko 2 kašičice biljnog začina po želji

Za zapršku:

  • 2 žumanca;
  • oko 2 decilitra kisele pavlake

 

Priprema:

U veću šerpu sipati 1,5 l vode i uključiti ringu na najvišu temperaturu. Pileće meso dobro oprati pod mlazom vode, ubaciti u šerpu sa vodom i ostaviti da se kuva sa poklopcem. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, da ne bi iskipelo. Dodati očišćeno povrće (oljuštene šargarepe, celer, korenje peršuna i paškanata i krompir). Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.

Prohladite meso i povrće neko vreme. Kada se prohladi, rastavite meso od kostiju i iseckajte ga na sitne komade, isto uradite i sa šargarepom, krompirom i celerom. Ostalo povrće nećete koristiti dalje. Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte povrće i meso. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Začinite.

Vreme je da pripremite zapršku: u posebnoj činiji viljuškom umutite žumanca i kiselu pavlaku. Skinite lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipajte tanak mlaz zaprške. Sve vreme meštajte, da se ne bi dogodilo da se stvore grudvice. Polako ulivajte smesu do kraja, sve vreme mešući. Idite u dubinu tek kada ulijete svu smesu, pre toga mešajte samo po površini.

Po želji, u čorbu možete dodati malo limuna ili sirćeta na kraju kuvanja, za više kiselosti. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)