Bela pileća čorba je jedno od najomiljenijih jela u domaćoj kuhinji, sa bogatom tradicijom i dugom istorijom. Ovo ukusno jelo se priprema od svežeg pilećeg mesa, povrća i začina, sa dodatkom kisele pavlake koja mu daje specifičan ukus.Pileća čorba se smatra jednim od najstarijih jela na Balkanu, a recepti za ovu čorbu se prenose s kolena na koleno. Njeni koreni sežu duboko u tradiciju domaće kuhinje, a svaka porodica ima svoj specifičan recept koji čuva kao tajnu.
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 600 grama piletine
- 2 srednje šargarepe
- 100 grama celera
- 3 srednja krompira
- Malo korena peršuna i pašknata
- 2 kašičice soli
- bibera po ukusu
- 1- 2 lista lovora (po želji);
- oko 2 kašičice biljnog začina po želji
Za zapršku:
- 2 žumanca;
- oko 2 decilitra kisele pavlake
Priprema:
U veću šerpu sipati 1,5 l vode i uključiti ringu na najvišu temperaturu. Pileće meso dobro oprati pod mlazom vode, ubaciti u šerpu sa vodom i ostaviti da se kuva sa poklopcem. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, da ne bi iskipelo. Dodati očišćeno povrće (oljuštene šargarepe, celer, korenje peršuna i paškanata i krompir). Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.
Prohladite meso i povrće neko vreme. Kada se prohladi, rastavite meso od kostiju i iseckajte ga na sitne komade, isto uradite i sa šargarepom, krompirom i celerom. Ostalo povrće nećete koristiti dalje. Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte povrće i meso. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Začinite.
Vreme je da pripremite zapršku: u posebnoj činiji viljuškom umutite žumanca i kiselu pavlaku. Skinite lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipajte tanak mlaz zaprške. Sve vreme meštajte, da se ne bi dogodilo da se stvore grudvice. Polako ulivajte smesu do kraja, sve vreme mešući. Idite u dubinu tek kada ulijete svu smesu, pre toga mešajte samo po površini.
Po želji, u čorbu možete dodati malo limuna ili sirćeta na kraju kuvanja, za više kiselosti.
Komentari (0)