Tetka Saveta

JESTE LI ČULI ZA TAMPURU? Bez nje se ne može zamisliti japanska kuhinja, evo kako da je napravite sami

Može se koristiti na razne načine.

Slika Autora
bySrećna Republika

12.02.2024 14:20

JESTE LI ČULI ZA TAMPURU? Bez nje se ne može zamisliti japanska kuhinja, evo kako da je napravite sami
shutterstock.com

Tempura je japanska smesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova (sitne ribe, škampi...). Lagana je, a hrani daje hrskavu teksturu. Za nju je potrebno samo nekoliko sastojaka kako biste dobili veoma ukusno jelo. Tajna za pripremu ove smese leži u jednostavnom dodatku kao što je hladna, mineralna voda.Tempura se prži na temperaturi između 176 i 190 stepeni.

Pretpostavlja se da se tempura prvi put pojavila tokom 16.veka zahvaljujući portugalskim misionarima. Upravo oni su doneli prženje u dubokom ulju - namirnice se prže u vrelom ulju dok ne postanu hrskave. U Japanu se za pripremu tempure koristi susamovo ulje, koje je takođe jedna od tajni za prekrasan ukus tempure. Ulje susama je biljnog porekla i sadrži moćan antioksidans - sezamol.

Evo kako da napravite tempuru kod kuće.

Sastojci:

  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g pirinčanog brašna
  • pola litre hladne mineralne vode
  • 1 jaje
  • malo soli

 

Priprema:

Pomešamo po 100 g glatkog i 100 g pirinčanog brašna. U veću ovalnu posudu dodamo oko pola litre hladne vode (vodu možemo ohladiti kockicama leda) te umutimo hladno jaje s malo soli. Zatim lagano dodajemo brašno tako da ostane malo grudvasto. U ovako pripremljenoj tempuri možete pohovati povrće, sitnu ribu i morske plodove. Ulje zagrejati na temperaturu oko 170 strepeni. Ulje je ispravne temperature ako se kapljica tempura smjese, kada je kapnemo u zagrijano ulje, vrati s polovice dubine na površinu - ako padne na dno, ulje je prehladno.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)