Tetka Saveta

JESTE LI ČULI ZA TAMPURU? Bez nje se ne može zamisliti japanska kuhinja, evo kako da je napravite sami

Može se koristiti na razne načine.

12.02.2024 14:20

JESTE LI ČULI ZA TAMPURU? Bez nje se ne može zamisliti japanska kuhinja, evo kako da je napravite sami
shutterstock.com

Tempura je japanska smesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova (sitne ribe, škampi...). Lagana je, a hrani daje hrskavu teksturu. Za nju je potrebno samo nekoliko sastojaka kako biste dobili veoma ukusno jelo. Tajna za pripremu ove smese leži u jednostavnom dodatku kao što je hladna, mineralna voda.Tempura se prži na temperaturi između 176 i 190 stepeni.

Pretpostavlja se da se tempura prvi put pojavila tokom 16.veka zahvaljujući portugalskim misionarima. Upravo oni su doneli prženje u dubokom ulju - namirnice se prže u vrelom ulju dok ne postanu hrskave. U Japanu se za pripremu tempure koristi susamovo ulje, koje je takođe jedna od tajni za prekrasan ukus tempure. Ulje susama je biljnog porekla i sadrži moćan antioksidans - sezamol.

Evo kako da napravite tempuru kod kuće.

Sastojci:

  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g pirinčanog brašna
  • pola litre hladne mineralne vode
  • 1 jaje
  • malo soli

 

Priprema:

Pomešamo po 100 g glatkog i 100 g pirinčanog brašna. U veću ovalnu posudu dodamo oko pola litre hladne vode (vodu možemo ohladiti kockicama leda) te umutimo hladno jaje s malo soli. Zatim lagano dodajemo brašno tako da ostane malo grudvasto. U ovako pripremljenoj tempuri možete pohovati povrće, sitnu ribu i morske plodove. Ulje zagrejati na temperaturu oko 170 strepeni. Ulje je ispravne temperature ako se kapljica tempura smjese, kada je kapnemo u zagrijano ulje, vrati s polovice dubine na površinu - ako padne na dno, ulje je prehladno.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)