Piletina u bešamel sosu je veoma sočno i ukusno jelo koje ne iziskuje mnogo vremena za pripremu. Bešamel je kremasti sos napravljen od putera, brašna i mleka, a dodavanje začina i drugih sastojaka po želji može dodatno da poboljša ukus.
Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu ručka, a želite da obradujete ukućane ukusnim jelom, isprobajte naš recept za piletinu u bešamel sosu.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea, isečenog na tanke šnicle
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- so i biber po ukusu
- 100 g rendanog parmezana
- ulje za prženje
Priprema:
Prvo pripremite pileći file tako što ćete ga iseći na šnicle, pa ih posoliti i pobiberiti po ukusu. Zagrejte malo ulja u tiganju na srednje jakoj vatri, pa spustite pileće šnicle i pržite ih sa svake strane dok ne porumene, oko pet-šest minuta po strani. Kad je piletina ispečena, izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane.
U dublju šerpu sipajte puter, pa ga rastopite na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne se smesa ne pretvori u glatku pastu, ali pazite da brašno ostane belo. Potom postepeno sipajte malo po malo mleka u smesu od putera i brašna, neprekidno mešajući kako se ne bi pojavile grudvice. Nastavite da kuvate sos dok se ne zgusne i postane glatke konzistencije. Potom u tako vruć bešamel sos dodajte rendani parmezan i mešajte dok se parmezan potpuno ne rastopi.
U posudu sa bešamel sosom vratite pržene pileće šnicle i lagano ih prekrijte sosom. Kuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri dok se sve dobro ne zagreje.
Poslužite ovako pripremljeno meso uz kuvani pirinač, testeninu, pire-krompir ili sveže povrće po izboru.
Komentari (0)