Jela sa mesom

DOSADILA VAM JE KLASIČNA MUSAKA? Evo recepta za verziju sa karfiolom, obožavaćete je!

Možete je jesti i vruću i hladnu, a pripremaćete je češće nego što mislite.

30.01.2024 08:00

DOSADILA VAM JE KLASIČNA MUSAKA? Evo recepta za verziju sa karfiolom, obožavaćete je!
shutterstock.com

Ako vam je dosadila klasična musaka, verujemo da će vam se dopasti i njena malo izmenjena varijanta. Podjednako je ukusna i topla i hladna, brzo se priprema, mnogo je zdravija, a i manje kalorija ima. U pitanju je musaka od karfiola. Ukusniji karfiol niste do sada probali, a na ovaj način i mališani obožavaju da ga jedu.

U Grčkoj se obično pravi sa plavim patlidžanom, a može se jednako ukusno napraviti i sa karfiolom, a Srećna Republika predlaže vam da isprobate ovu ukusnu verziju.

Sastojci:

  • veći karfiol
  • 500 g mešanog mlevenog mesa 
  • crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • konzerva iseckanog paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • kašičica origana
  • kašičica bosiljka
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Operite karfiol i iseckajte ga na manje cvetove. Stavite ih u veću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte karfiol oko pet do sedam minuta, dok ne omekša. Nakon toga ocedite karfiol i ostavite ga sa strane.

U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni luk dok ne postane žućkast. Dodajte beli luk i mleveno meso, pa pržite dok meso ne postane braon boje. Dodajte iseckan paradajz, paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte sve zajedno oko 10-15 minuta, dok se sos ne zgusne.

U podmazanu tepsiju stavite polovinu kuvanog karfiola, prelijte ga polovinom pripremljenog mesa, pa ponovite postupak sa preostalim karfiolom i mesom.

Umutite jaja i pavlaku, pa prelijte preko musake, a odozgo pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)