Ako vam je dosadila klasična musaka, verujemo da će vam se dopasti i njena malo izmenjena varijanta. Podjednako je ukusna i topla i hladna, brzo se priprema, mnogo je zdravija, a i manje kalorija ima. U pitanju je musaka od karfiola. Ukusniji karfiol niste do sada probali, a na ovaj način i mališani obožavaju da ga jedu.
U Grčkoj se obično pravi sa plavim patlidžanom, a može se jednako ukusno napraviti i sa karfiolom, a Srećna Republika predlaže vam da isprobate ovu ukusnu verziju.
Sastojci:
- veći karfiol
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- konzerva iseckanog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- kašičica origana
- kašičica bosiljka
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
- 100 g rendanog kačkavalja
- 3 jaja
- 200 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Operite karfiol i iseckajte ga na manje cvetove. Stavite ih u veću šerpu i prelijte vodom. Kuvajte karfiol oko pet do sedam minuta, dok ne omekša. Nakon toga ocedite karfiol i ostavite ga sa strane.
U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite crni luk dok ne postane žućkast. Dodajte beli luk i mleveno meso, pa pržite dok meso ne postane braon boje. Dodajte iseckan paradajz, paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte sve zajedno oko 10-15 minuta, dok se sos ne zgusne.
U podmazanu tepsiju stavite polovinu kuvanog karfiola, prelijte ga polovinom pripremljenog mesa, pa ponovite postupak sa preostalim karfiolom i mesom.
Umutite jaja i pavlaku, pa prelijte preko musake, a odozgo pospite rendanim kačkavaljem.
Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Prijatno!
Komentari (0)