Visoke temperature donose malo izbora za jela koja bi nam bila ukusna, a koja se brzo spremaju i može da ih ima za 2 dana. Te kriterijume ispunjavaju punjene paprike, koje mnogi vole, ali kako ne biste upali u monotoniju, predlažemo vam da papriku zamenite plavim patlidžanom. Takođe, zbog visokih temperatura možete kompletno da izostavite mleveno meso, a da ubacite povrće, malo mašte i još više ljubavi. Ukoliko imate više ukućana duplirajte meru, budući da je mališanima izgled punjenog patlidžana primamljiviji od ustaljenih jela.
Sastojci:
- 4 plava patlidžana
- 250 ml maslinovog ulja
- 3 srednja crna luka
- veća zelena paprika
- 8 čena belog luka
- 2 srednja paradajza
- pola veze peršuna
- kašika šećera
- so, biber, začini po želji
- oko 200 ml soka od paradajza
Priprema:
Skinite listove sa plavog patlidžana, ali ostavite dršku. Ljuštilicom skinite koru, ili ga malo oljuštite. Sipajte u litar vode 40 g soli, pa patlidžan ostavite da odstoji u njoj oko 30 minuta. Nakon toga ga osušite ubrusima. Zagrejte 200 ml maslinovog ulja i patlidžan pržite dok ne postane zlatan. Za to vreme isecite luk na polumesece. Tanko nasecite papriku i naseckajte beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice.
Na 50 ml maslinovog ulja prvo pržite crni luk, zatim dodajte papriku i beli luk, a na kraju i paradajz. Začinite solju, šećerom, biberom i začinima, zatim sipajte 200 ml vode. Sve neka se kuva na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta. Kad je gotovo i prohladi se, dodajte peršun.
Plavi patlidžan stavite u posudu za pečenje i rasecite na pola, ali ne do kraja, tek toliko da se napravi "džep" koji će se puniti isprženim povrćem. Ostatak tečnosti i povrća malo izgnječite ili izblendirajte, pa prelijte preko punjenih patlidžana. Peći na 170-175 stepeni oko 30-40 minuta.
Prijatno!
Komentari (0)