I nad krompirom ima krompir. Ako nikada niste čuli za slatki krompir – batat, a još manje ga probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu. Naime, batat samo na prvi pogled podseća na običan krompir jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik, međutim, pre bi se moglo reći da predstavlja miks šargarepe i krompira.
Postojbina slatkog krompira su centralna i južna Amerika, a dosta se uzgaja i upotrebljava i u Aziji i Africi. Kod nas je pomalo nepravedno zapostavljen, a Srećna Republika vam donosi recept za najukusniji batat.
Sastojci:
- 2 srednja batata
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka ili dve kašičice belog luka u prahu
- kašičica timijana
- 1/2 kašičice ruzmarina
- so i biber po ukusu
- rendani parmezan
- seckani peršun
Priprema:
Batat ne morate da ljuštite, ali ne zaboravite da koru dobro operete pre sečenja. Isecite ga na štanglice ili kockice, po želji, stavite u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem i začinite.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite batat da se peče oko 40 minuta ili dok ne poprimi zlatno-braonkastu boju. Ne zaboravite da ga tokom pečenja promešate.
Nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć, pospite po njemu seckani sveži peršun i narendani parmezan, a potom servirajte.
Uživajte!
Komentari (0)