Jela bez mesa

BATAT IZ RERNE: Ovom jelu koje se sprema za tili čas niko neće moći da odoli!

Reš pečen i sladak, postaće redovno jelo na vašoj trpezi!

23.05.2023 06:01

BATAT IZ RERNE: Ovom jelu koje se sprema za tili čas niko neće moći da odoli!
Prntscrn/YouTube

I nad krompirom ima krompir. Ako nikada niste čuli za slatki krompir – batat, a još manje ga probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu. Naime, batat samo na prvi pogled podseća na običan krompir jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik, međutim, pre bi se moglo reći da predstavlja miks šargarepe i krompira.

Postojbina slatkog krompira su centralna i južna Amerika, a dosta se uzgaja i upotrebljava i u Aziji i Africi. Kod nas je pomalo nepravedno zapostavljen, a Srećna Republika vam donosi recept za najukusniji batat.

Sastojci:

  • 2 srednja batata
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka ili dve kašičice belog luka u prahu
  • kašičica timijana
  • 1/2 kašičice ruzmarina
  • so i biber po ukusu
  • rendani parmezan
  • seckani peršun

Priprema:

Batat ne morate da ljuštite, ali ne zaboravite da koru dobro operete pre sečenja. Isecite ga na štanglice ili kockice, po želji, stavite u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem i začinite.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite batat da se peče oko 40 minuta ili dok ne poprimi zlatno-braonkastu boju. Ne zaboravite da ga tokom pečenja promešate.

Nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć, pospite po njemu seckani sveži peršun i narendani parmezan, a potom servirajte.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)