Jela bez mesa

MEKIKE po bakinom receptu: Meke i vazdušaste, MIRIŠU na detinjstvo, a UKUS je nezaboravan

Specijalitet ponovo dobija na popularnosti zbog jednostavne pripreme

Slika Autora
bySrećna Republika

26.09.2025 08:01

MEKIKE po bakinom receptu: Meke i vazdušaste, MIRIŠU na detinjstvo, a UKUS je nezaboravan
Schutetrstock/Shadow Inspiration

Mekike su jedan od onih jednostavnih, a nezamenjivih domaćih specijaliteta koji vraćaju u detinjstvo. Reč je o mekom, mirisnom testu koje se najčešće priprema za doručak, uz jogurt, kiselo mleko, pekmez, sir, ili ajvar. Tradicionalno su se spremale u skoro svakom domaćinstvu na Balkanu, posebno kada bi se tražilo nešto brzo, jeftino, a zasitno. Zbog jednostavne pripreme i nezaboravnog ukusa, sve su popularnije na trpezama širom Srbije.    

Postoje različite verzije mekika, sa kvascem, sa praškom za pecivo, čak i sa jogurtom, ali najpoznatije i najvoljenije su upravo one s kvascem, koje narastu u tiganju i dobiju zlatnu, hrskavu koricu, dok iznutra ostanu mekane i šupljikave (vazdušaste).

Starinski recept za mekike

Ovaj starinski recept koji sledi dolazi iz vremena kada su se mere često izražavale "od oka" i kada je miris svežih mekika budio celu kuću.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode (po potrebi malo više)
  • 2 kašike ulja (za testo)
  • Ulje za prženje (oko 500 ml, zavisi od veličine posude)

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite desetak minuta da nadođe (ako koristite svež kvasac). Kod suvog kvasca ovaj korak može i da se preskoči ako je pouzdan. 

U veću činiju stavite brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac i dve kašike ulja. Zamesite glatko, meko testo. Po potrebi dodajte još malo mlake vode. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi previše za ruke. Pokrijte činiju krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da testo naraste (oko sat vremna, dok ne udvostruči volumen).

Shutterstock

Mekike na starinski način su najukusnije

Nauljite ruke i kidajte komade testa veličine šake. Nauljenim dlanovima razvucite svaki komad u oblik "čamčića" ili diska, debljine oko pola centimetra. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje. Kada je ulje dobro zagrejano (ali ne da dimi), pržite mekike s obe strane dok ne porumene, po minut do dva sa svake strane.

Vadite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Posluženje: Mekike su najbolje dok su tople. Možete ih služiti uz domaći sir ili kajmak, s džemom ili medom, uz pavlaku i ajvar, kao slatku varijantu posutu šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)