Mekike su jedan od onih jednostavnih, a nezamenjivih domaćih specijaliteta koji vraćaju u detinjstvo. Reč je o mekom, mirisnom testu koje se najčešće priprema za doručak, uz jogurt, kiselo mleko, pekmez, sir, ili ajvar. Tradicionalno su se spremale u skoro svakom domaćinstvu na Balkanu, posebno kada bi se tražilo nešto brzo, jeftino, a zasitno. Zbog jednostavne pripreme i nezaboravnog ukusa, sve su popularnije na trpezama širom Srbije.
Postoje različite verzije mekika, sa kvascem, sa praškom za pecivo, čak i sa jogurtom, ali najpoznatije i najvoljenije su upravo one s kvascem, koje narastu u tiganju i dobiju zlatnu, hrskavu koricu, dok iznutra ostanu mekane i šupljikave (vazdušaste).
Starinski recept za mekike
Ovaj starinski recept koji sledi dolazi iz vremena kada su se mere često izražavale "od oka" i kada je miris svežih mekika budio celu kuću.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna (tip 400)
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 300 ml mlake vode (po potrebi malo više)
- 2 kašike ulja (za testo)
- Ulje za prženje (oko 500 ml, zavisi od veličine posude)
Priprema:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite desetak minuta da nadođe (ako koristite svež kvasac). Kod suvog kvasca ovaj korak može i da se preskoči ako je pouzdan.

Shutterstock
Nauljite ruke i kidajte komade testa veličine šake. Nauljenim dlanovima razvucite svaki komad u oblik "čamčića" ili diska, debljine oko pola centimetra. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje. Kada je ulje dobro zagrejano (ali ne da dimi), pržite mekike s obe strane dok ne porumene, po minut do dva sa svake strane.
Vadite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Posluženje: Mekike su najbolje dok su tople. Možete ih služiti uz domaći sir ili kajmak, s džemom ili medom, uz pavlaku i ajvar, kao slatku varijantu posutu šećerom u prahu.
Komentari (0)