Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA MEDENO SRCE: Jednostavna, jeftina, a preukusna poslastica kako su je pravile naše bake!

Kolač koji se topi u ustima, a nema deteta koje ga ne voli.

10.04.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA MEDENO SRCE: Jednostavna, jeftina, a preukusna poslastica kako su je pravile naše bake!
Boryana Manzurova/Shutterstock

Kolač medeno srce vodi poreklo iz srednje Evrope, a preko autstrougarske kuhinje je dospeo najpre u Vojvodinu, a potom se proširio i po ostatku Srbije. Danas se smatra tradicionalnim slatkišem, iako se nekad pravio samo za veće praznike. Medeno srce je nastalo kao varijanta medenjaka, ali sa dodatkom čokolade i punjenja, najčešće džemom od šljiva ili kajsije, što daje posebnu aromu i teksturu ovom kolaču. 

Popularnost je ovaj slatkiš stekao u 20. veku kada su se pojavile i industrijske verzije kolača, ali originalni domaći recepti i dalje imaju posebno mesto.

Srećna republika vam poklanja starinski recepot za medeno srce, onako kako su ga nekad pravile naše bake. Ako nemate pri ruci mericu ili tačnu vagu, ni to nije problem zato što ćete sve potrebne sastojke meriti na "šolju" od 200 ml, što je jednako čaši od jogurta.

Sastojci:

  • 2,5 šolje brašna
  • 1,5 šolja šećera
  • 1,5 šolja kisele vode (ili mleka)
  • 1 šolja pekmeza od kajsije 
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta (po želji)
  • 1 kašika kakaoa

Premaz:

  • 8 kašika pekmeza od kajsije
  • 100 g čokolade

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja  

Priprema: 

Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao. U drugu posudu sipati kiselu vodu i pekmez i mešati sve dok se pekmez ne rastopi. Dodati sodu bikarbonu i sipati u suve sastojke. Dobro izmešati, pa pola smese sipati u nauljen dublji pleh (ne brinite ako je masa ređa, tako treba da bude). Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica (oko 15 minuta), zatim ga izvadite i premažite pekmezom koji treba lako da se razmazuje. Ako je suviše gust, dodajte nekoliko kašika vruće vode i dobro izmešajte.

Preko pekmeza narendajte čokoladu, pa prelijte ostatkom smese, vratite u zagrejanu rernu i pecite još 15 minuta. Pečeni kolač prelijte glazurom od otopljenje čokolade. Ostavite da se ohladi, isecite i kolač je spreman za posluživanje. Ako baš želite da ima oblik srca, možete ga vaditi modlom u obliku srca. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)