Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA IŠLERE - KOLAČ BOGATOG UKUSA: Krhki i mekani kao duša, evo kako da ostanu sveži danima!

Ono što ih čini posebnim je kombinacija fino pečenog testa i bogatog, kremastog fila kome je nemoguće odoleti.

28.03.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA IŠLERE - KOLAČ BOGATOG UKUSA: Krhki i mekani kao duša, evo kako da ostanu sveži danima!
shutterstock.com/Vesna Markovic

Išleri su klasični kolači koji potiču iz austrougarske kuhinje, a popularni su i kod nas na Balkanu, pogotovo u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj. U suštini, to su mekani čajni keksi spojeni filom, a spolja prelivani glazurom od čokolade. Ono što ih čini posebnim je kombinacija prhkog testa i bogatog, kremastog fila. Recept za ovaj kolač potiče s kraja 19. ili početka 20. veka, a ime su dobili po austrijskom gradiću Bad Ischl, koji je bio letnja rezidencija cara Franje Josifa. Legenda kaže da su išleri prvi put napravljeni u čuvenoj poslastičarnici Zauner u Bad Ischlu, koja i danas postoji. 

Dosta recepata je prilagođeno našim domaćim ukusima kroz vreme, pa sad ima raznih varijacija — sa orasima, lešnicima, vanilom u filu, čak i sa rumom. Da bi zadržali svoju mekući nekoliko dana savet je da se testo ne prepeče, već da ostanu svetli kad se izvade iz rerne, jer će lakše omekšati od fila. Čuvati ih u plastičnoj kutiji sa poklopcem, a ako ih slažete u više redova u kutiji, obavezno stavite papir za pečenje između slojeva da se kolači ne zalepe. Čuvati ih na hladnom, ali ne u frižideru (koji može da isuši kolače) osim ako je baš toplo.

Srećna republika vam donosi starinski recept za išlere, probajte i oduševiće vas ukus ovih kolača.

Sastojci za testo:

  • 250 g putera (omekšalog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 300 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha

Sastojci za fil:

  • 150 g putera (sobne temperature)
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade za kuvanje (otopljene)
  • 1 kašika ruma (po želji)

Sastojci za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Dekoracija:

100 g krupno seckanih oraha

Priprema:

Testo: Umuti puter, šećer u prahu i vanilin šećer penasto, pa dodati žumanca, mlevene orahe i brašno. Umesti glatko testo, uviti u foliju i ostavi u frižideru 30 minuta da odmori. Razvucite testo na oko pet milimetara debljine, a potom modlom ili čašom vadi kolutiće. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko od 10 do 12 minuta, da ostanu svetli i da se potpuno ohladne.

Fil: Umuti puter sa šećerom u prahu, dodati otopljenu čokoladu (ohlađenu) i rum, pa sve sjedini u glatki krem. Kremom spojiti dva kolača. 

Glazura: Otopiti čokoladu sa uljem, pa svaki spojeni išler umači odozgo u čokoladu. Na sredinu posuti krupno seckanim orasima. Ostaviti kolače da se glazura stegne i fil fino stegnu najbolje preko noći. Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)