Išleri su klasični kolači koji potiču iz austrougarske kuhinje, a popularni su i kod nas na Balkanu, pogotovo u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj. U suštini, to su mekani čajni keksi spojeni filom, a spolja prelivani glazurom od čokolade. Ono što ih čini posebnim je kombinacija prhkog testa i bogatog, kremastog fila. Recept za ovaj kolač potiče s kraja 19. ili početka 20. veka, a ime su dobili po austrijskom gradiću Bad Ischl, koji je bio letnja rezidencija cara Franje Josifa. Legenda kaže da su išleri prvi put napravljeni u čuvenoj poslastičarnici Zauner u Bad Ischlu, koja i danas postoji.
Dosta recepata je prilagođeno našim domaćim ukusima kroz vreme, pa sad ima raznih varijacija — sa orasima, lešnicima, vanilom u filu, čak i sa rumom. Da bi zadržali svoju mekući nekoliko dana savet je da se testo ne prepeče, već da ostanu svetli kad se izvade iz rerne, jer će lakše omekšati od fila. Čuvati ih u plastičnoj kutiji sa poklopcem, a ako ih slažete u više redova u kutiji, obavezno stavite papir za pečenje između slojeva da se kolači ne zalepe. Čuvati ih na hladnom, ali ne u frižideru (koji može da isuši kolače) osim ako je baš toplo.
Srećna republika vam donosi starinski recept za išlere, probajte i oduševiće vas ukus ovih kolača.
Sastojci za testo:
- 250 g putera (omekšalog)
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanca
- 300 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
Sastojci za fil:
- 150 g putera (sobne temperature)
- 150 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje (otopljene)
- 1 kašika ruma (po želji)
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Dekoracija:
100 g krupno seckanih oraha
Priprema:
Testo: Umuti puter, šećer u prahu i vanilin šećer penasto, pa dodati žumanca, mlevene orahe i brašno. Umesti glatko testo, uviti u foliju i ostavi u frižideru 30 minuta da odmori. Razvucite testo na oko pet milimetara debljine, a potom modlom ili čašom vadi kolutiće. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko od 10 do 12 minuta, da ostanu svetli i da se potpuno ohladne.
Fil: Umuti puter sa šećerom u prahu, dodati otopljenu čokoladu (ohlađenu) i rum, pa sve sjedini u glatki krem. Kremom spojiti dva kolača.
Glazura: Otopiti čokoladu sa uljem, pa svaki spojeni išler umači odozgo u čokoladu. Na sredinu posuti krupno seckanim orasima. Ostaviti kolače da se glazura stegne i fil fino stegnu najbolje preko noći. Uživajte!
Komentari (0)