Krofne su jedan od slatkih užitaka koji nas vraćaju u detinjstvo, a i sam miris ovih sveže prženih poslastica sigurno će očarati sve vaše ukućane. O ukusu ne treba govoriti. Iako mnogi misle da je priprema krofni komplikovan proces, zapravo možete uživati u domaćim, sočnim krofnama bez previše uloženog truda i vremena.
U nastavku otkrivamo kako napraviti najjednostavnije krofne koje će oduševiti sve - brzo se pripremaju, ne zahtevaju previše sastojaka, a ukusom ne zaostaju za onima iz najpoznatijih poslastičarnica. Pripremite krofne koje su mekane, zlatno-smeđe i savršene, a uz ovaj recept ići će vam kao od šale, čak i ako ste amater u kuhinji.
Sastojci:
- glatko brašno
- suvi kvasac
- jaje
- mleko
- šećer
- maslac
- so
- vanilin šećer
- rum
- ulje
- šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte mleko, šećer i suvi kvasac i ostavite da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, prstohvat soli i vanilin šećer, pa dodajte jaje, otopljeni maslac i aktivirani kvasac. Umesite glatko testo i pokrijte ga kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže na toplom mestu 30 do 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Nakon što je testo naraslo, premesite ga nekoliko puta na pobrašnjenoj površini. Razvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm, pa uz pomoć čaše oblikujte krofne. Pržite ih u ulju po nekoliko minuta s obe strane, dok ne postanu zlatno-smeđe. Posipajte ih šećerom u prahu ili kombinacijom šećera i vanilin šećera i poslužite dok su još tople. Ukoliko imate špric, možete ih napuniti džemom ili kremom.
Uživajte!
Komentari (0)