Krompir paprikaš sa piletinom je starinsko srpsko jelo bez koga nekad nije mogao da se zamisli ručak barem jednom nedeljno. U pitanju je ukusno jelo na kašiku. Krompir paprikaš se najčešće pravi od piletine, mada može da se koristi i svinjsko meso ili junetina. Vojvođani imaju svoj recept koji su preuzeli od mađarske kuhinje, dok se na jugu Srbije ovaj specijalite pravi malo drugačije i, naravno, pikantnije.
I jednom i drugom je zajednično fantastičan ukus. Postoje još neke nijanse i razlike. Recimo, vojvođanske domaćice vole da pileće meso očiste od kostiju i seckaju ga na sitnije komade i kockice, dok one sa juga najčešće stave čitav batak, karabatak i krilca, koja se dinstaju u sosu, pa postanu neverovatno ukusna i sočna.
Srećna Republika vam donosi starinski recept sa juga Srbije za krompir paprikas sa piletinom. Ko ga je jednom probao, uvek je ovako pripremao ovo jelo.
Sastojci:
- 1 mlado pile
- 1 kg krompira
- 1 dl ulja ili kašika masti
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- malo paradajz pirea ili domaćeg soka od paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 paprika
- malo tucane ljute paprike
- pola kašičice alave paprike
- malo peršunovog lista
- mleveni biber, lovorov list
- so, brašno
Priprema:
Očišćeno pile iseći na komade, a batak, karabatak i krilca ostaviti u komadu. Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, papriku, paradajz, piletinu, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
Kada je meso upola kuvano dodati sok od paradajza, malo tucane paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti otprilike oko litar vode, mada može i više, u zavisnosti od toga koliko mesa imate. Kad voda prvi put proključa paprikaš možete zapržiti klasičnom zaprškom (malo brašna se proprži na ulju, doda se aleva parika i sipa u jelo), a potom na tihoj vatri kuvati paprikaš. Obavezno promešajte na svakih pet minuta kako jelo ne bi zagorelo. Na ovaj način zaprška će se ukuvati, a parikaš će biti još ukusniji.
Ukoliko ne volite zapršku možete paprikaš zgusnuti sa malo brašna i vode, ukoliko je uopšte potrebno. Paprikaš je gotov kad meso počne da se odvaja od kostiju. Pobiberite i posolite po ukusu, možete dodati sitno seckani peršun, a i ne morate ako ne volite.
Uživajte!
Komentari (0)