Gulaš je izvorno, tradicionalno mađarsko jelo koje je na naše prostore stiglu u Vojvodinu u vreme dok je sever Srbije bio u sklopu Austro-ugarske monarhije. Carstvo je propalo, ostali su recepti koje su prihvatili i zavoleli i u drugim delovima naše zemlje.
Jedan od takvih je recept za svinjski gulaš, izdašno jelo koje očarava sva čula fenomenalnim ukusom. Mnogi ga prave tokom leta u kotliću, a s jeseni i zime domaćice ga spremaju svaka na svoj način. Prednost ovog jela je što se lako kombinuje uz pire krompir ili testeninu kako se često poslužuje u čuvenim vojvođanskim čardama.
Kako ističu poznavaoci ovog jela, za dobar gulaš je neophodno kvalitetno svinjsko meso, odlična začinska paprika i malo strljenja i umeća. Srećna Republika vam poklanja vojvođanski recept za svinjski gulaš.Tajna je da se sprema na svinjskoj masti koja daje poseban šmek ovom jelu.
Sastojci:
- 800 g svinjskog mesa od buta
- 4-5 glavica crnog luka
- 1 kašika svinjske masti
- 2 čena belog luka
- so, biber i vegeta po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- 1-2 kašike brašna
- 4 dl soka od paradajza
- ljuta papričica i lovorov list po želji
Priprema:
Na tihoj vatri zagrejte svinjsku mast. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Dodajte meso od buta iseckano na kockice i nastavite dinstanje dok meso blago ne porumeni.
Nalite vode, ali tek toliko da prekrije meso i pustite da se polagano krčka u poklopljenoj šerpi na tihoj vatri. U toku kuvanja na svakih 10-15 minuta proverite da li je voda isparila i ako ima potrebe dolijte još vode uz povremeno mešanje.
Kada se meso skuva i omekša, a voda skoro ispari, dodajte začine, sitno seckani beli luk i promešajte. Razmutite brašno u malo vode, pa dodajte u gulaš kako vam se ne bi stvorile grudvice. Nalite gulaš sokom od paradajza, dodajte list lovora i pola ljute papričice po želji. Pustite gulaš da se polagano krčka na tihoj vatri uz povremeno mešanje.
Gulaš poslužite topao uz testeninu, kuvani krompir ili pire krompir i čašu crnog vina.
Komentari (0)