Jela sa mesom

SVINJSKE ŠNICLE SA SENFOM: Recept za savršen vikend-ručak

Bogata trpeza nepotpuna je bez mesa, a uz ovaj dodatak ono će biti ukusnije nego ikad.

20.01.2024 08:00

SVINJSKE ŠNICLE SA SENFOM: Recept za savršen vikend-ručak
shutterstock.com

Sva velika slavlja u Srbiji ne mogu proći bez bogate trpeze. Meso na hiljadu i jedan način je ono što ćete sigurno naći kao deo "menija". Domaćice ga pripremaju na razne načine, te svaka ima neki svoj tajni začin kojem mu obogati ukus. Kada želimo da unapredimo ukus pečenog mesa, često tragamo za sastojkom koji će uneti dodatnu dimenziju ukusa u naše kulinarske veštine. Jedan od najčarobnijih sastojaka koji može transformisati pečenje je senf. Ovaj jednostavan, ali moćan sastojak donosi bogatstvo aroma i ukusa, čineći meso neodoljivo sočnim.

Sastojci:

  • kg svinjskog mesa (npr. but)
  • 3 kašike senfa
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašičice suvog začina
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna

Priprema:

Operite i osušite svinjsko meso. Ako je potrebno, uklonite višak masnoće i kože.

Marinada:

U maloj činiji, pomešajte senf, sitno iseckan beli luk, suvi začin, so i biber. Dodajte maslinovo ulje i sok od limuna u marinadu. Promišajte da se svi sastojci dobro sjedine.

Mazanje mesa:

Raširite marinadu ravnomerno po celoj površini svinjskog mesa. Pazite da dobro natopite meso sa svih strana. Pokrijte meso prozirnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata (idealno preko noći).

Pečenje:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite meso u pleh ili vatrostalnu posudu, prelijte eventualnom preostalom marinadom i prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko sat i po do dva, povremeno otkrivajući, da biste prelivali sopstvenim sokom. Poslednjih 15 minuta otkrijte foliju kako biste dobili lepu zlatno-smeđu koricu na vrhu mesa.

Isecite svinjsko meso na tanke šnicle i poslužite toplo. Po želji, možete dodati prilog po izboru, poput pečenog povrća, krompira ili salate.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)