Jela sa mesom

JUNEĆI OBRAZI U CRNOM VINU: Nastavite prazničnu sezonu u duhu pravih ukusa (FOTO)

Domaćice se utrkuju koja će prva doći do ovog komada mesa, budući da ga nema često u prodaji.

14.01.2024 07:00

JUNEĆI OBRAZI U CRNOM VINU: Nastavite prazničnu sezonu u duhu pravih ukusa (FOTO)
shutterstock.com

Meso od junećih obraza je veoma mekano i sočno, jedini problem je što ga nema u svakodnevnoj prodaji. Međutim, velika je verovatnoća da ćete u periodu praznika slučajno "naići" na ovo parče mesa, pa ne propustite priliku da pripremite ovo fatastično jelo, možete ga servirati uz pire-krompir ili makarone.

Sastojci:

  • 800 g junećih/goveđih obraza, očišćenih i isečenih na komade
  • 2 crna luka, sitno seckana
  • 3 šargarepe, oljuštene i iseckane na kolutove
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 lovorova lista
  • 2 grančice svežeg timjana (majčine dušice)
  • 2 šolje crnog vina
  • 2 šolje goveđeg bujona (ili kockica goveđe supe)
  • 2 kašike brašna
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Operite i očistite juneće/goveđe obraze, a zatim ih osušite papirnim ubrusom. Posolite i pobiberite obraze, a zatim uvaljajte u brašno sa svih strana. U velikoj šerpi, zagrijte malo maslinovog ulja na srednjejakoj vatri. Dodajte goveđe obraze i pržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi. Sklonite ih sa strane.

U istoj šerpi, dodajte još malo maslinovog ulja i propržite luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju. Vratite goveđe obraze u šerpu, dodajte lovorov list, timjan, crno vino i goveđi bujon. Pustite da proključa. Smanjite vatru, pokrijte šerpu i ostavite da se krčka 2-3 sata ili dok goveđi obrazi ne postanu mekani i sočni.

Poslužite goveđe obraze u crnom vinu preko kuvane testenine, krompir pirea ili nekog drugog priloga po želji. Možete ukrasiti svežim ruzmarinom ili peršunom.

Uživajte!

Komentari (0)