Meso od junećih obraza je veoma mekano i sočno, jedini problem je što ga nema u svakodnevnoj prodaji. Međutim, velika je verovatnoća da ćete u periodu praznika slučajno "naići" na ovo parče mesa, pa ne propustite priliku da pripremite ovo fatastično jelo, možete ga servirati uz pire-krompir ili makarone.
Sastojci:
- 800 g junećih/goveđih obraza, očišćenih i isečenih na komade
- 2 crna luka, sitno seckana
- 3 šargarepe, oljuštene i iseckane na kolutove
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 2 lovorova lista
- 2 grančice svežeg timjana (majčine dušice)
- 2 šolje crnog vina
- 2 šolje goveđeg bujona (ili kockica goveđe supe)
- 2 kašike brašna
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Operite i očistite juneće/goveđe obraze, a zatim ih osušite papirnim ubrusom. Posolite i pobiberite obraze, a zatim uvaljajte u brašno sa svih strana. U velikoj šerpi, zagrijte malo maslinovog ulja na srednjejakoj vatri. Dodajte goveđe obraze i pržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi. Sklonite ih sa strane.
U istoj šerpi, dodajte još malo maslinovog ulja i propržite luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju. Vratite goveđe obraze u šerpu, dodajte lovorov list, timjan, crno vino i goveđi bujon. Pustite da proključa. Smanjite vatru, pokrijte šerpu i ostavite da se krčka 2-3 sata ili dok goveđi obrazi ne postanu mekani i sočni.
Poslužite goveđe obraze u crnom vinu preko kuvane testenine, krompir pirea ili nekog drugog priloga po želji. Možete ukrasiti svežim ruzmarinom ili peršunom.
Uživajte!
Komentari (0)