Ljubitelji testenina uvek će glasati za lazanje, gurmanski specijalitet koji je ponos italijanske kuhinje. Čak i ako ne znate da napraavite domaće testo za lazanje, i ono kupovno će odlično poslužiti za pripremu ručka u kom sva čula uživaju.
Iako italijanski kuvari često pripremaju lazanje sa povrćem, na našim prostorima najpopularniji je recept za lazanje sa mesom i bešamel sosom.
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa
- glavica crnog luka
- jedan čen belog luka
- 2 kašičice mešavine začina
- 2 kašike paradajz-pirea
- 2 šolje vode (400 ml)
- 500 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 50 g maslaca
- malo seckanog peršuna
- jedno pakovanje kora za lazanje
- 200 g kačkavalja
Priprema:
Na ulju prodinstajte seckani beli i crni luk i meso, pa dodajte začine i dve šolje vode. Kad voda provri isključite ringlu i dodajte paradajz-pire, pa sve dobro promešajte.
U šerpu stavite 50 grama maslaca da se istopi, zatim dodajte mleko, pa kad se mleko ugreje sipajte dve kašike brašna. Smesu dobro promešajte dok ne dobije gušću strukturu. Na kraju dodajte začine i peršun.
Kore za lazanje pripremite po uputstvu sa kesice; neke je potrebno prethodno skuvati, dok na nekima ne piše, mada je bolje da ih skuvate jer će biti ukusnije.
U maloj tepsiji za lazanje 20x30 ređajte lazanje, bešamel sos, fil od mesa i malo rendanog kačkavalja. Na taj način ređajte sve dok ne utrošite sve pripremljene sastojke. Poslednju koru prelijte samo bešamelom. Ostavite preko noći jelo u frižideru kako bi kore upile bešamel sos, jer će tada jelo biti još sočnije. Ako nemate vremena, složene lazanje prekirijte aluminijumskom folijom i pecite odmah na 250 stepeni oko pola sata, a onda skinite foliju i pecite još 20 minuta.
Kad su gotove isključite rernu, zatim na lazanje stavite preostali izrendani kačkavalj i vratite tepsiju u rernu na još pet minuta, da bi se kačkavalj lepo rastopio.
Izvadite tepsiju sa lazanjama iz rerne, ostavite desetak minuta da se jelo prohladi, pa secite na kocke i služite.
Komentari (0)