U Vojvodini, tradicija pravljenja turšije seže daleko u prošlost. Ova ukusna mešavina kiselih krastavaca, paprika, šargarepa i drugog povrća, predstavlja neizostavan deo vojvođanske kuhinje. Proces pravljenja turšije je veoma specifičan i zahteva pažnju i strpljenje.
Ključni korak u pravljenju vojvođanske turšije jeste pažljiva priprema povrća. Krastavci se biraju pažljivo, tako da budu sveži i hrskavi. Takođe, paprike i šargarepe se seckaju na određeni način kako bi se postigla harmonija ukusa i tekstura.
Srećna Republika donosi vam recept za vojvođansku turšiju.
Sastojci:
- 1 kg žutih babura paprika
- 1 kg zelenih šiljatih paprika
- 2 kg krastavčića
- 2 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 2 kg kupusa
- Opciono: zeleni paradajz, feferone, male zelene lubenice, luk, čak i šljive i zelene smokve…
Za preliv:
- 3 litra vode
- 1 litra sirćeta
- 100 g soli
- 200 g šećera
- 1 vinobran
Priprema:
Sastojke za koje ste se opredelili poređajte u burence ili veće tegle. Trudite se da povrće uklapate i ređate „čvrsto”, kao da igrate tetris. Paprike, pre svega babure, možete stavljati i sečene i cele, a možete i kombinovano. Vodite računa i o tome da ne zatrpate bilo koji sastojak, da vam kasnije ne bi bilo teško da ga izvadite.
Nakon toga napravite preliv tako što ćete u vodi rastopiti so, šećer i vinobran. Tek nakon što se sve to rastopi i voda postane bistra, dodajte sirće. Promešajte i nalijte na povrće. Sve povrće mora biti u rastvoru, pa ćete možda morati da napravite nekoliko tura preliva. Ne sekirajte se ako vam ostane viška, jer turšiju povremeno treba prekontrolisati i dodati rastvora ako ga povrće upije. Nakon 21 dan bićete ponosni vlasnik domaće turšije spremne za upotrebu.
Komentari (0)