Sarma je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji tokom zimskih meseci. Nema slave bez sarme, bilo da je u pitanju mrsna ili posna varijanta ovog specijaliteta. Tehnika uvijanja sarmi nije baš jednostavna, a svaki list kupusa mora biti dobro savijen da se sarma ne bi raspala tokom kuvanja.
Bez obzira na brojne savete, vežbanje i isprobavanje različitih tehnika, postoje domaćice koje nikako ne mogu da savladaju ovu veštinu. Ovo ne treba da bude prepreka za sve ljubitelje sarmi. Spas je u sve popularnoj slaganoj sarmi koja ima isti ukus kao ona uvijena, samo se mnogo lakše priprema. Sastojci slagane sarme su isti kao i za klasičnu koja se uvija, samo se drugačije raspoređuju, a na isti način možete napraviti i posnu slaganu sarmu.
Srećna republika vam donosi recept za slaganu sarmu i kad je jednom budete isprobali stalno ćete je praviti na ovaj način.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 750 g mlevenog mesa
- 120 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- so, biber, aleva paprika
- 100 g suve slanine ili 200 g suvog mesa ( po izboru)
Priprema:
Odvojite listove kiselog kupusa, isecite im koren i ako je suviše slan i kiseo isperite ga u hladnoj vodi. U drugoj posudi izdinstajte dve glavice sitno seckanog crnog luka, dodajte mleveno meso i opran pirinač. Sve dinstajte desetak minuta.
Vatrostalnu posudu ili dublju đuvečaru podmažite, obložite listovima kiselog kupusa, pa postupak ponovite sa još jednim slojem kupusa. Na polovinu svakog lista sipajte fil od mlevenog mesa, pa preklopite drugom polovinom, a postupak ponovite. Ponovo stavite sloj kupusa, pa ponovite prethodni postupak i tako dok ne potrošite kompletan fil.
Nakon što ste umotali i poslednji sloj slagane sarme, pokrijte je listovima kiselog kupusa. Napravite zapršku tako što ćete blago ispržiti dve kašike brašna na ulju, dodajte kašičicu aleve parike i prelijte sarmu. Da bi sarma bolje upila zapršku možete koristiti mali trik tako što ćete u zapršku dodati oko pola litre tople vode (zavisi koliko imate sarme) i preliti sarmu. Stavite je u rernu da se krčka na 180 stepeni.
Vreme kuvanja zavisi od količine; u proseku je potrebno oko dva do dva i po sata da uvri voda. Ako volite, unutar sarme prilikom slaganja možete ubaciti sušenu slaninu ili suvo meso koje će jelu dati poseban šmek. Prijatno!
Komentari (0)