Odrasli

NOVA ISTRAŽIVANJA O SLANINI: Posle podataka koje su otkrili naučnici, dobro ćete razmisliti da li ćete je jesti! (FOTO)

Nova naučna istraživanja su pokazala da je popularna namirnica zdrava ili ne.

13.01.2023 16:15

NOVA ISTRAŽIVANJA O SLANINI: Posle podataka koje su otkrili naučnici, dobro ćete razmisliti da li ćete je jesti! (FOTO)
shutterstock.com

Već godinama unazad slanina je na lošem glasu i mnogi stručnjaci za ishranu su naglašavali da bi je trebalo izbegavati u širokom luku. Oni tvrde da je slanina suviše masna i slana, što je po njihovom mišljenju, usko povezano sa brojim bolestima, pre svega kardio-vaskularnim obolenjima. Osim toga, slanina je na lošem glasu kao jedan od vrlo bitnih razloga za dobijanja viška kilograma.

Međutim, najnovija naučna istraživanja su pokazala da ova namirnica možda i nije baš toliko nezdrava kako se veruje. 

Prema istraživanju naučnika objavljenom u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa "Healthline" porcija pržene slanine od 100 grama prema stručnjacima sadrži: 37 grama visokokvalitetnih životinjskih belančevina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 i pristojne količine minerala kao što su gvožđe, magnezijum, cink i kalaj. 

Pixabay.com

Nova naučna istraživanja su pokazala da slanina nije toliko nezdrava kako se mislilo

Daje energiju, a ne goji

Iako se veruje da je slanina glavni krivac za višak kilograma naučnici su došli do zaključka da ne goji mast već ugljeni hidrati. Naučnici su potvrdili da se može smršati ukoliko se u ishrani smanji upotreba ugljenih hidrata. 

Mnogi misle da ugljeni hidrati daju energiju ali su naši preci energiju dobijali iz masti. Slanina bolje daje osećaj sitosti što znači da ćete manje biti gladni ako doručkujete slaninu umesto peciva od belog brašna. Osim toga slanina ima belančevine koje su osnova zdrave ishrane.

Pixabay.com

Slanina se brzo i lako priprema a pomaže u rešavanju posledica mamurluka nakon konzumacije alkohola

Pomaže kod mamurluka

Slanina pomaže i kod mamurluka nakon konzumacije veće količine alkohola. Britanski istraživači sa univerziteta u Njukastlu su došli do zaključka da konzumiranje slanine nakon alkohola pomaže da se smanje posledice mamurluka.

Naime, slanina sadrži aminokiseline koje su korisne da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj rapidno opada tokom intezivnog konzumiranja alkohola. 

Čuva pamćenje

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela koji je zadužen za pamćenje. Studija sa Univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da ovaj sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod fetusa ukoliko majka tokom trudnoće jede slaninu

Pixabay.com

Slanina se može kombinovati sa najrazličitijim namirnicama

Lako se priprema

Velika prednost slanine je što je brzo i lako priprema i može da se kombinuje sa brojnim drugim namirnicama. Slanina može da se koristi za doručak, ručak i večeru u kombinaciji sa raznim dodacima, u svežem stanju, pržena ili pečena.

Ne treba zaboraviti ni uživanje u ukusu i mirisu prilikom konzumiranja slanine. Ipak, kako upozoravaju stručnjaci treba voditi računa da se ne preteruje sa količinom, a preporuka je da se ne jede više od četiri srednje debela parčeta slanine dnevno. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Petar

15.01.2023 13:17

Bez čitanja teksta. JEŠĆU!!!!!!!!!!!!

Tata

15.01.2023 13:53

Slanina je vekovima čuvala zdravlje seljacima i bila spas od tuberkuloze. Pomodne gluposti o štetnosti plasiraju pomodni nutricionisti i to nema veze sa životom. Ako je preslava zto se rešava pranjem u vodi

Pedja

15.01.2023 15:11

Dok ne probam lava za mene je svinja kralj životinja! Živela svinja!

Aleksandar

16.01.2023 09:22

Ne goje ni masti ni ugljeni hidrati, već kalorijski suficit.