Tetka Saveta

KAKO DO NAJHRSKAVIJE SLANINICE OD KOJE IDE VODA NA USTA? Nije ni do ulja, ni do prženja, svetski poznati kuvar otkriva neverovatnu tajnu

Kuvar Rois Betel je na svom TikToku podelio sjajan, a jednostavan, trik da slanina bude hrskava.

02.12.2022 12:01

KAKO DO NAJHRSKAVIJE SLANINICE OD KOJE IDE VODA NA USTA? Nije ni do ulja, ni do prženja, svetski poznati kuvar otkriva neverovatnu tajnu
shutterstock.com

Slanina je omiljena namirnica ili dodatak jelu na koje su gurmani naročito slabi. Zbog svog specifičnog ukusa često je na meniju branč obroka i nezamislivo je pripremiti ukusan doručak, ali i hamburger, bez nje. Neki će se složiti da vole hrskaviju, dok drugi uživaju u tome da je malo žilavija i da se što duže žvaće.  

Iako se čini da se ta vrsta mesnog proizvoda brzo priprema, kada je u pitanju njen masni deo, čak i najbolji kuvari znaju da njihova obrada nije nimalo jednostavna. Uspostavljanje ravnoteže da ona ne bude prepečena može biti teško, naročito kada se sprema na roštilju. Zato se neretko ona gotovo u potpunosti istopi ili pak sagori.

Inače, većina ljudi slaninu priprema tako što zagreje tiganj i u njega sipa nekoliko kapi ulja. Međutim, poznati kuvar sa TikTok mreže, Rois Betel, tvrdi da za pripremu najhrskavije slaninice od koje bukvalno ide voda na usta ne treba ništa posebno osim malo vode i vruće peći. 

- Ako želite savršeno hrskavu slaninu, morate je prokuvati. Znam da to zvuči kao da ne bi uspelo, ali jeste tako - otkriva on, ali dodaje da je neophodno dobro kontrolisati temperaturu na kojoj se slanina kuva jer se tamniji deo mišića i bela mast kuvaju različitom brzinom.

- Slanina postaje lepa i hrskava kada voda potpuno ispari i kada meso nije ni zagorelo, niti prepečeno. Mast se u tom slučaju savršeno istopila, pa je slanina fina i hrskava - naglasio je kuvar koji je u snimku kontrolisao temperaturu i okretao slaninu sa obe strane kako bi se lepo skuvala. 

Rezultati su oduševili Betelove pratioce.

- Probaću ovu metodu. Obično obložim folijom tepsiju i stavim u hladnu rernu, a onda pečem na 200 stepeni Celzjusovih -  

- Ovo je odlično znati! Hvala! - 

- Jaoo, probaću ovo. Obično ih pečem - ređali su se komentari. 

Drugi su otkrili kako zapravo koriste mikrotalasnu pećnicu da brzo pripreme hrskavu slaninu, a jedan korisnik je istakao da mu je dovoljno svega tri minuta da uradi istu takvu stvar kao i kuvar Betel, stavljajući komadiće slanine između papira za pečenje.

Međutim, mnogi od korisnika su se složili da priprema slanine sa ključalom vodom poboljšava njen ukus i celu teksturu te da je veoma dobro rešenje.

shutterstock.com

Hrskava slanina se može spremiti na više načina, ali je kuvanjem možda i zdravija varijanta

- Ne škodi da probam. Primetio sam u poslednje vreme problem sa kvalitetom slanine, ovo bi možda moglo da pomogne - nadovezao se jedan korisnik.

Inače, Betelova metoda sa ključalom vodom daje, prema mišljenju mnogih, iste rezultate kao i priprema slanine u fritezi, s tim što se koristi manje masti

Ipak, neki su naglasili da je bolja varijanta ukoliko se s malo ulja prelije tiganj i u njega stavi iseckana slaninica koja je spremna za nekoliko trenutaka. Priznaju, međutim, da prskanje ulja u tom slučaju može da zada ozbiljne muke.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)