Tetka Saveta

OVIH 5 STVARI NIKAKO NE SMETE DA PERETE U MAŠINI ZA SUDOVE: Posuđe možete trajno oštetiti, obratite pažnju! (FOTO)

Mašina za pranje posuđa mnogo nam olakšava uređenje doma, međutim, bitno je znati da se ne sme baš svo posuđe prati u njoj jer ga može oštetiti.

30.11.2022 14:01

OVIH 5 STVARI NIKAKO NE SMETE DA PERETE U MAŠINI ZA SUDOVE: Posuđe možete trajno oštetiti, obratite pažnju! (FOTO)
shutterstock.com

Mašina za pranje sudova velika je pomoć u kuhinji, posebno kod porodica sa više članova. Umesto stajanja uz sudoperu jednostavno, prljavo posuđe stavite u mašinu i ona za vas odradi ovaj posao. Vi se za to vreme možete posvetiti nekim drugim aktivnostima.

shutterstock.com

Birajte posuđe koje stavljate u mašinu za pranje posuđa

 

Ipak, važno je znati da se ne može baš svo posuđe prati u njoj jer ga može oštetiti nakon čega je ono praktično neupotrebljivo. Zato, obratite pažnju na sledeće savete stručnjaka.

KRISTALNE ČAŠE I ČINIJE

Sredstva za mašinsko pranje kao i visoke temperature gotovo garantovano će uništiti vaše fino posuđe od kristala. Ono će izgubiti prepoznatljivi sjaj i biće oštećeno. Zato, zasucite rukave i operite ga ručno. 

shutterstock.com

Drveno posuđe

 

POSUĐE OD DRVETA

Nije baš da ništa od drveta ne smete prati u mašini, ali drvene varjače, daske za sečenje i noževe sa drvenim drškama držite podalje od nje. Razlog za to je jednostavan: zbog visoke temperature predmeti od drveta će izgubiti svoj oblik, ali i kvalitet.

TEFLONSKO POSUĐE

Mašinsko pranje će skinuti završni sloj a cela poenta je, u stvari, u njemu. Da biste bili sigurni da će ovo posuđe uvek služiti svojoj svrsi, perite ga ručno. Kod ručnog pranja koristite nežnu stranu sunđera, nikako žicu jer i ona takođe može dovesti do oštećenja. 

Foto: Shutterstock

Posuđe od aluminijuma i bakra ne perite u mašini za sudove

 

POSUĐE OD BAKRA

Mašinskim pranjem posuđe od bakra možete uništiti i skinuti njegovu prelepu boju. Najlakši način da očistite ovo posuđe jeste da preko njega pospete so te lagano prelijete sirćetom. Ostavite dvadesetak minuta da odstoji pa isperite pod mlazom mlake vode.

POSUĐE OD ALUMINIJUMA

Ove posude obavezno perite ručno, jer će pri visokim temperaturama zarđati, ali i oštetiti unutrašnjost vaše mašine.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)